Foto: Prva ruska kuhinja/Facebook /blic.rs
Porodica Bogatirev pre tri godine odlučila je da se iz Sibira preseli u Novi Sad, te su Elena, njen suprug Aleksej i dve ćerke. Prevalili su sedmodnevni put dug 6.000 kilometara do Srbije, koju nikada pre toga nisu posetili i odlučili da pokrenu svoj biznis.

Nakon neuspele ideje o prodaji obuće, Aleksej i Elena otvorili su malu prodavnicu i restoran “Prva ruska kuhinja” u Novom Sadu, gde pripremaju gotova jela po tradicionalnim ruskim receptima.

Foto: Prva ruska kuhinja/Facebook /blic.rs

– Dosta Rusa se doselilo ovde i čitajući njihova iskustva koje objavljuju na Internetu odlučili smo da se preselimo ovde, gde je toplije. U Rusiji je temperatura u velikom minusu skoro cele godine, a u Srbiji je mnogo toplije. Kada smo otišli, napustila sam posao nastavnika fizičkog vaspitanja, dok mi je suprug inženjer rudarstva – kazala je Elena za portal Gradske info.

Osim brige o prodavnici ruskih specijaliteta, Aleksej je i teniski trener i podučava četiri Ruskinje uzrasta od pet do devet godina. Strast ka tenisu utkana je u ovu porodicu, te ga njihova mlađa ćerka trenira već šest godina, na šta je Elena posebno ponosna.

– Doselili smo se u aprilu 2019. godine, a “Prvu rusku kuhinju” smo otvorili u avgustu iste godine jer smo videli da malo ko prodaje ruska jela, a ako ih prodaje, onda su jako skupa. Prvobitna ideja bila je da otvorimo prodavnicu dečje obuće ali iz nekog razloga, Srbi vole skupu obuću, ne znam zašto. Razlike u cenama obuće u Rusiji i Srbiji su velike, tamo je sve jeftinije, ali zbog malog interesovanja, ta ideja nije uspela što je ispalo i bolje, jer uživamo u ovome što sada radimo – objasnila je Elena.

Foto: Prva ruska kuhinja/Facebook /blic.rs

Jela koja porodica Bogatirev nudi su veoma popularna u Rusiji i praktična, to su uglavnom jela koja se brzo pripremaju po dolasku kući s posla. Prodaja ide dobro, te je dosta Novosađana zaiteresovano za njihovu hranu i redovno je kupuje.

– Naša tradicionalna jela pripremamo po receptu moje bake i majke, koja nas često posećuje, a od specijaliteta koje nudimo najviše se kupuju ruske palačinke i peljmeni, i to više oni sa mesom. Sada, u vreme posta, najtraženije su vareniki sa krompirom i druga jela sa povrćem – objašnjava Elena.

Na vodomatu koji se nalazi ispred prodavnice postoje dve opcije, jedna je za vodu bez kalcijuma za kuvanje i piće, dok je druga obogaćena mineralima (magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum) za piće. Unutar aparata, voda prolazi kroz deset različitih filtera koji je prečišćavaju, a pre punjenja vodom, postoji opcija ozoniranja ambalaže, kako bi se dezinfikovala. I ovaj patent sa vodom koristili su još u Rusiji. Kako sagovornica kaže, u planu je postavljanje još dva vodomata, jedan na Futoškoj pijaci i jedan na Novom naselju, ali su pregovori za to i dalje u toku.

Foto: Prva ruska kuhinja/Facebook /blic.rs

Specijalitet peljmeni pravi se od testa i mesa. U ovoj prodavnici, oni se prodaju sa punjenjem od junetine i svinjetine, kao i ćuretine i piletine.

Vareniki su slični jelu peljmeni, ali se testo u tom slučaju puni povrćem i voćem. Osim toga, u ponudi su i ruske palačinke koje, kako je Elena rekla, imaju drugačiji ukus nego srpske.

– I tu postoji različit izbor nadeva, te imaju palačinke punjene mesom, sitnim slatkim sirom, šunkom i kačkavaljem, a za sladokusce tu su i one koje se prave sa kondenzovanim mlekom, koje su poseban delikates. Sva hrana je smrznuta i lako se priprema, te je palačinke potrebno staviti u mikrotalasnu na svega minut-dva – kaže naša domaćica.

U ponudi su i kotleti – ruski ćevapi koji se prave po različitoj recepturi od naše, čuvena ruska čorba boršč, kao i manti koje su poreklom iz gruzijske kuhinje, tvrdi naša sagovornica. Osim slatkog, kondezovanog mleka, među poslasticama su u ponudi i kozinak, razne vrste bombona, vafli, zefir, keks i šećerni kolačići.

blic.rs/gradskeinfo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments