PRIČA O PALATI VATIKAN U NOVOM SADU (VIDEO)

Foto: gradskeinfo.rs
Najmlađi objekat u novosadskoj Katoličkoj porti je stambeno poslovna palata Vatikan. Gradnja ovog monumentalnog objekta započeta je 28. marta 1930. godine, po projektu bivšeg načelnika Dunavske banovine Dake Popovića, a radovi su završeni za samo osam meseci.


Investitor je bila Rimokatolička crkvena opština, a troškovi izgradnje iznosili su za ono vreme impresivnih 9 miliona dinara. Zgrada poseduje stilske odlike poznog istorizma što doprinosi činjenici da se dobro uklopila u ambijent starog jezgra.

Stambeno poslovna palata Vatikan, nalazi se na severnoj strani Katoličke porte, na mestu četiri kuće, koje su za potrebe gradnje palate porušene. Površina objekta iznosi 22.400 m2, a u njoj su izgrađenjne 242 prostorije. U ovoj velelepnoj trospratnici smešteno je 24 modernih lokala, osam četvorosobnih, 15 trosobnih i tri dvosobna stana. Stanovi su prostrani, sa velikim sobama, balkonima i terasama.

Osnove stanova i komunikacija rađene su po uzoru na stambene palate iz vremena pre Prvog svetskog rata.

U vreme kada je završena, bila je jedna od prvih blokovskih celina u gradu.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

Dobru urbanističku postavku Daka Popović je iskoristio da popuni jugoistočnu ivicu trga. Svojom površinom zgrada zahvata Katoličku portu, ulicu Mite Ružića i ulicu Laze Telečkog.

Uzburkani ritam fasadnih detalja daju objektu zgusnutu strukturu. Nizom polukružno završenih otvora lokala naglašena je parterna horizontala, dok su iznad njih spratovi vertikalno obuhvaćeni jakim ispustima i erkerima, na nekim mestima povezani terasama, sa zidanim ogradama.

Kako se u mnogobrojnim lokalima danas nalaze kafići i poslastičarnice, od kojih su neki poznati u celom Novom Sadu, pa i šire, ambijentalni prostor palate Vatikan, u kombinaciji sa lepo uređenim trgom Katoličke porte, posetiocima pruža mogućnost da uživaju u mirnom i skladnom prostoru.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti