Foto: Privatna arhiva / telegraf.rs

Tek porođena i sa šturim informacijama, samo sam se molila Bogu, priseća se njena mama Lana.

Sve mame, htele to da priznaju ili ne, po rođenju bebe prolaze jako težak period nespavanja, prilagođavanja bebinom ritmu, muka sa dojenjem ili dohranom.

Novosađanku Lanu Francer sačekala je mnogo teža bitka. Umesto 20. oktobra, njena palčica Petra rodila se 30. avgusta i Lana je morala da je gleda kako se bori za goli život. Ovo iskustvo nikome, kaže, ne bi poželela, ali ga ponekad deli javno na mrežama, upravo da bi pružila podršku mamama koje su sada u toj borbi.

– Čekala sam da rodim moju devojčicu 20. oktobra, kada sam iznenada saznala da sam dobila preeklampsiju. Zbog toga su morali da me porode 30. avgusta. U ovoj priči uopšte nisam bitna ja, nego moja bebica koja je rođena sa 1.670 grama, ali je kalirala na 1.340. Iskreno, mislila sam da takve bebe ne prežive ni dan – priča Lana za naš portal.

Nije imala nikog u okolini kome se ovo dogodilo. Sve što je tada znala je da se moli i veruje.

– Tek porođena i sa šturim informacijama, samo sam se molila Bogu. Nisam se ni oporavila, već sam bila pored nje, to jest uz inkubator i ona je tada počela da raste. Osetila je da nije sama! Neizmerna ljubav joj je pomogla da se izbori i preživi. Kada se oporavila, bila je ista kao i sve druge bebe. Nadam se da će ova priča ohrabriti sve one koji ovo preživljavaju – poručuje hrabra Novosađanka.

Iz ugla mame koja se molila za život deteta, za sve nas ima samo jednu poruku:

– Ima mnogo gorih stvari od nemanja dobrog posla, besparice, dobrog auta. Veliko hvala kompletnom timu Betanije i Dečije bolnice koji su omogućili da zagrlim svoju devojčicu. Bože, hvala ti – kaže Lana.

Njena palčica Petra od 1.300 grama danas je zdrava devojčica, bez ikakvih posledica. Ima devet godina, ide u školu i obožava životinje.

Ponosna mama nedavno je postavila njenu sliku iz inkubatora i sliku danas.

– Razmišljam koliko mi je trebalo da mi neko pošalje ovakvu sliku, kao dokaz da će sve proći i biti ok, da će porasti ta mrvica. Nisi odustala – nismo odustale! Verovale smo i uz molitvu porasle ZAJEDNO! Volim te, mrvo. Podrška svim mamama koje su trenutno na neonatologiji i svetle ljubičasto sa svojim herojima. Proći će, verujte, jako brzo – kaže na kraju Lana.

telegraf.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gvozden
10/06/2022 15:12

A sta ćemo mi smo se se rodili 800 grama u 6 me secular