Foto: Agrivi/https:/agroklub.com

Od početka godine uveden je e-Agrar na koji se prijavilo 22.000 poljoprivrednika.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvelo je polovinom januara elektronski sistem, e-Agrar, za registraciju gazdinstava na koji se do sada prijavilo više od 22.000 poljoprivrednika. E-agrartreba da omogući proizvođačima da mnogo lakše, uz samo nekoliko klikova, stignu do subvencija. Kako su naglasili u Ministarstvu poljoprivrede, cela ideja ovog projekta je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini, i da će taj novac dobiti u istoj godini.

Prvi korak – Portal eID

Zbog toga je i značajno da se što veći broj poljoprivrednika prijavi i registruje na e-Agrar.

Prvi korak u procesu uvođenja e-Agrar sistema je prijava na Portal eID (Portal za elektronsku identifikaciju). Da biste to uradili treba da posetite najbližu poštu ili Poljoprivrednu stručnu službu Srbije (PSSS) ovlašćenu za registraciju korisničkog naloga i izdavanje parametara, ili QR koda, za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID pomoću koje ćete se uspešno prijaviti na portal eID.

Mobilna aplikacija ConsentID može da se preuzme na Google Play prodavnici, ili na App Store.

Sledeći korak je skeniranje QR koda ili ručno unošenje parametara u aplikaciju. Na taj način se završava proces aktivacije mobilne aplikacije ConsentID. Takođe, za celu proceduru prijave na e-Agrar, pored ove aplikacije, neophodno je da imate i aktivnu mejl adresu.

Nakon što ste kreirali eID, naredni korak podrazumevaće prijavu u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava, a potom i prijavu za podsticaje.

Kako su ranije istakli u Ministarstvu poljoprivrede, preko novog sistema bi čak 450.000 poljoprivrednih gazdinstava moglo da pređe na digitalno vođenje posla.

Foto: Yann Avril / AFP / Profimedia

Trebalo je više od 10 dokumenata…

Inače, o neophodnosti uvođenja e-Agrara još pre nekoliko godina ukazivalu su iz NALED-a. Oni su uradili analizu, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, koja je pokazala da su polјoprivrednici obavezni da dostave više od 80 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60 odsto nepotrebno (ili se više puta ponavlјaju ili postoje u bazama drugih institucija). Sve te podatke, kako su naveli, službenici ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do kašnjenja u isplati subvencija.

Preporuka NALED-a bila je pokretanje e-Agrara, koji predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavlјanja dokumentacije i dolaska na brojne šaltere, svaki nosilac gazdinstva imao nalog i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlјa proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Nosilac gazdinstva preko portala bi podnosio i zahteve za subvencije, a rešenja bi dobijao elektronski.

Pokretanjem aplikacije e-Agrar ova ideja je početkom ove godine konačno i zaživela.

mondo/infoliga

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mili
25/02/2023 04:06

Ovo je čista glupost. Aplikacija ne daje nikakve opcije niti se može koristiti, poenta je samo registrovati se i to je to.
Stariji ljudi u ruralnim podrucijima nemaju ni ‘pametan telefon’ niti znaju šta je internet .
Citiram ‘ gospodine , udjite u internet i skinite aplikaciju’ odgovor – ‘ u šta dete da udjem , kakvo skidanje’

boya
28/02/2023 18:37

ok ,jednostano i bryo

Momcilo teodorovic
21/03/2023 10:13

Ova aplikacija nedaje nikakvu mogucnos registracije putem telefona ‘ jer me sprecava iako sam uneo tacan broj telefona a odbija me kao netacan . Kada posaljte pin takodje pise da je netacan . Dakle ovom aplikacijom je nemoguce raditi . Sobzirom da svaki poljoprivrednik ima prijavljeno i registrovano domacinstvo trebali ste uzeti te podatke ‘ a onaj koji ima neke promene da prijavi u katastar . Ovako ste stvorili pometnju medju seljacima ‘ jer 70% seljaka nezna da koristi telefon za svaku aplikaciju ‘ izuzev da vodi razgovor i mozda neke lakse aplikacije . Ovako je ktastrofa . Hvala na… Učitaj još »

pera
27/03/2023 12:07

LEPO SU TREBALI DA KAZU NEMAMO PARE A NE DA MALTRETIRAJU LJUDE,NJIMA POLJOPRIVREDA NIJE POTREBNA

Dusica
27/03/2023 19:39

Sve sam uradila sa ConsentnD, ali ne radi. Odem tamo, tri puta me vracaju, ne radi sistem u Nisu, pa me vratili da donesem izvod iz katastra rucmo, sto treba platiti, a imace pristup katastru kada proradi. Stanje je nepromenjeno, a samo me maltretiraju.