Foto: Atelier Montinaro

Danski nacionalni emiter, DR, izvestio je da kinetičko sunce na bini “Evrovizije 2022” neće biti korišćeno tokom 40 nastupa na izboru za najbolju pesmu Evrope u Torinu zbog tehničkih problema.

Prema DR-u, nekoliko delegacija je moralo da promeni svoje nastupe i vizuelne efekte zbog tehničkih problema koji se dešavaju u radu kinetičkog sunca na bini Evrovizije, problem se javlja u kretanju tog sunca. Sunce je prema najvama “Evropske radiodifuzne unije” (EBU), koaj je glavni organizator Eurosnoga, trbealo da se okreće u različitim smerovima dok traju nastupi izvođača.

Danska je jedna od zemalja koja je pogođena ovim problemom i morala je da promeni svoj učinak kako bi se prilagodila novonastaloj situaciji.

Foto: Francesca Montinaro

U izveštaju DR se navodi da je sporni probelm u glavnom elementu na ovogodišnjoj pozornici, velika solarna konstrukcija od metala koja bi, prema planu, trebalo da se okreće.

– Veliki obrtni element „kinetičko sunce“ ne funkcioniše kako je zamišljeno, a italijanska televizija je iza kulisa objavila da neće imati vremena da reši probleme pre velike TV emisije – navedeno je u saopštenju DR-a.

Upravo „sunce“, veliki polukrug na ovogodišnjoj sceni, pravi probleme organizatorima Evrovizije. „Sunce“ se sastoji od sedam odvojenih diskova koji bi trebalo da mogu se rotiraju nezavisno jedan od drugog, ali tehnika iza ne funkcioniše kako je planirano.

EBU je poslao saopštenje konkurentskim emiterima tri dana pre početka prvih proba u kojem ih obaveštava da je odlučeno da  se ne koristi kinetičko sunce zbog tehničkih problema.

EBU je kao odgovor DR-u napisao da je tokom tehničkih testova u Torinu, produkcijski tim iskusio izazove, tačnije ustanovili su koliko je vremena potrebno da se „sunce“ prilagodi različitim pozicijama u vremenu između različitih izvođenja i da do prve polufinalne večeri neće uspeti da reše problem.

-Zajedno sa domaćinom RAI (Italijanska TV) je odlučeno da sunce ostane u istoj poziciji tokom svih 40 pesama, kako bi se obezbedila fer konkurencija za sve zemlje učesnice, napisao je EBU, odbijajući dalje da komentariše probleme sa scena.

esctoday.com / nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments