Foto: FoNet/SPC

Vlasti u Prištini zabranile su patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju. Patrijarh je saopštio da ne odustaje od namere da služi u Pećkoj Patrijaršiji i očekuje da krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage.

Patrijarh srpski Porfirije je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je patrijarh iguman, odnosno starešina, saopštio je Kabinet srpskog patrijarha.

Navodi se da patrijarh ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj Patrijaršiji i da očekuje da ta, kako se navodi, krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage i da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini, na zemlji svojih predaka, gde srpski narod u kontinuitetu živi najmanje 1.500 godina.

Patrijarh Porfirije se moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno, navodi se u saopštenju iz kabineta srpskog patrijarha.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments