Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U okviru Kaleidoskopa kulture, u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, do 9. septembra svi zainteresovani, ali i ljubitelji muzike i Frenka Sinatre, moći će da pogledaju izložbu “Bits and Bytes”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Frenk Sinatra, konstruisan je uz pomoć veštačke inteligencije, i prikazan kao hologramska projekcija za fizički prisutnim klavirom, a izvodi numeru napisanu isključivo za ovaj projekat. Svaki posetilac ima priliku da stvori svoju emociju, a ceo ambijent odaje utisak da se nalazimo u zamračenom njujorškom klubu 50-ih godina prošlog veka.

Dorijan Kolundžija, iz kolektiva Galerije 12, za NS Uživo ističe da se na projektu radilo pola godine, te da je ovo Sinatri prva “tezga”. Na projektu je radilo sedmoro ljudi kolektiva Galerije 12.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ono što smo mi pokušali da napravimo je mesto susreta digitalnog i fizičkog koje postoji kao neutralno, gde digitalno i fizičko pripadaju ravnopravno. Galeriju Biro smo iskoristili kao neutralno mesto, ničiju zemlju. Bilo nam je zanimljivo da koristimo nostalgiju i kolektivno sećanje kao jedan specifični emotivni osećaj poznatosti u nepoznatom kontekstu. Izbor Sinatre se oseća na kolektivnu nostalgičnost- rekao je Kolundžija za naš portal.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Naš sagovornik naglašava da bi numera “Bits and Bytes”, po kojoj je i izložba dobila ime, mogla da se prevede i metaforički kao “Čestice mene”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milica
06/09/2022 15:16

Guglam vec 10 min, I ne znam gde je tacno galerija Biro?