Foto: Rezervat prirode Uvac
Dok užičkim selima haraju snežne bube, na Radoinjskom jezeru plove beli labudovi, u kanjon Uvca dolazi divlja mačka, a u jednom zlatarskom selu na Sretenje zmija je izašla na površinu snega.

Po narodnom verovanju na Sretenje mečka izlazi iz svog zimskog brloga i ako ugleda svoju senku vraća se nazad jer zimi još uvek nije kraj. Zmija je ove godine na Zlataru zamenila mečku, tako što je se jedno vreme sunčala na belom pokrivaču, ali da li se nazire kraj zimi ni najstariji meštani ne znaju da protumače.

Ovaj neverovatan prizor meštani sela Miševici na Zlataru nikada do sada nisu videli, a otkud je zmija otrovnica došla na sneg ni sami ne znaju.

Milivoje Remović, čuvar u Srecijalnom rezervatu prirode Uvac, je snimio ovu zmiju a kako kaže da nikada do sada nije video sličan prizor u februaru mesecu.

U selu pričaju da je sa njenom pojavom verovatno kraj zime ili pak da je možda proteklog leta ujela nekog pa zemlja neće da je primi, međutim struka ipak kaže drugačije, da su protekli sunčani dani “krivci” za pojavu ovog gmizavca u sred zime.

novosti.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments