Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U blizini Žabaljskog mosta Tisa je u utorak uveče procvetala, prenosi Beta, a to dešava svega jednom godišnje i traje tek nekoliko sati.

Fenomen cvetanja Tise zapravo je izlazak insekta nazvanog Tiski cvet na površinu vode, pri čemu reka zaista izgleda kao da je prekrivena svetlucavim cvetovima.

Tiski cvet izlazi na površinu posle tri godine provedene u mulju i za samo nekoliko sati produžava vrstu, pada na površinu vode i umire. Na tome je nastala i legenda – da kad Tisa procveta, ispunjava ljubavne želje.

Foto: Fejsbuk Kad Tisa cveta/Kaledioskop

-Legenda je po tome i nastala, taj insekt jedan dan van vode provede tražeći svoju srodnu dušu, pa kruži legenda da ako pustite sveću u liciderskom srcu i zamislite želju, Tisa želje i ispunjava- ispričala je Nevena Subotić iz organizacionog tima manifestacije “Kad Tisa procveta” gostujući nedavno na TV Prva.

Nezgodna situacija je što se nikad tačno ne zna kad će to biti. Taj momenat iščekivao se proteklog vikenda, ali je kasnio zbog lošeg vremena.

-Taj fenomen je baš zbog toga interesantan jer vi nikad ne znate kada će se to desiti. Datum određujemo na osnovu iskustva jer se to obično dešava sredinom juna. Samo jedan dan je to najveće cvetanje, ali svako ko dođe ima svakako priliku da vidi fenomen. Znamo kada će se to desiti jer komuniciramo sa ljudima koji su na reci, to su naši alasi, naši ribari, koji su uvek negde tu po vrbacima na Tisi i vide prve vesnike, pa mi onda najavimo… Naravno, sve zavisi od vremenskih uslova. Ako je jako hladna voda ili je visoka ili prljava, desi se da Tisa ne procveta- rekla je tad Subotić.

nova.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments