Foto: Printscreen/Instagram

Stefan Nemanja, u pravoslavnoj crkvi kanonizovan kao Sveti Simeon Mirotočivi, jedna je od ključnih ličnosti srpske istorije. Smatra se da je rođen oko 1113. godine zbog čega se ove godine i obeležava 910 godišnjica njegovog rođenja, govori profesor Boris Stojkovski.

Foto: in4s.net

Dinastija Nemanjića zaokružila srpsku srednjovekovnu državnost i postavila temelje kulture

Osnivač je dinastije Nemanjića koja je zaokružila srpsku srednjovekovnu državnost i postavila temelje celokupne srpske kulture i pravoslavnog identiteta. Kaoveliki župan svojoj državi je pripojio i sjedinio sve stare srpske oblasti, poput Duklje i Huma, odnosno prostora današnje Crne Gore i Hercegovine. Počeo je da u srpsku državu inkorporira i teritoriju Raške, te Kosova i Metohije, u potpunosti time dajući pravce daljeg širenja Srbije. Zajedno sa svojim sinom Svetim Savom podigao je manastir Hilandar.

Foto: Printscreen/Instagram

Zbog svega toga Stefan Nemanja nesumnjivo predstavlja i paradigmu za ideju srpske državnosti uopšte. Ovaj značaj dugo nije imao svoje pravo mesto u našem javnom mnjenju. Tek nedavno, na Savindan 2021. godine, otkriven je veličanstveni spomenik Stefanu Nemanji, delo uglednog ruskog umetnika Aleksandra Rukavišnjikova. U postamentu spomenika vidimo i Hilandar, Studenicu, kao i druge važne segmente srpske srednjovekovne istorije vezane za Nemanjin život i delo.

Spajanje velikih ličnosti, srpske istorije i budućnosti

Sa svečane ceremonije otkrivanja spomenika upućene su i važne poruke. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  istakao je simboličko mesto na kome se spomenik nalazi, na spajanju Nemanjine i Karađorđeve ulice, što je, kako je on izvrsno primetio, pokazatelj istorijskih dometa, obnavljanja državnosti, i prosperitetne budućnosti koju moramo svi zajedno da gradimo. Upravo iza spomenika se nalazi i najmoderniji kompleks Beograda na vodi, što je takođe veoma važna simbolika spajanja velikih ličnosti srpske istorije i budućnosti.

Jeda nod najboljih  sledbenika predsednik Srbije Vučić, ministar Vučević sprovodi politku obnavljana srpskog duha

Kao jedan od najboljih sledbenika i saradnika predsednika Aleksandra Vučića u vizijama moderne Srbije oslonjene na svoje duboke istorijske korene, i doskorašnji gradonačelnik Novog Sada a sadašnji ministar odbrane Miloš Vučević sprovodi politiku obnavljanja srpskog nacionalnog duha, kako Novog sada, tako sada i Vojske Srbije. Zahvaljujući njima, Beograd je sve manje jugoslovenska, a sve više sprska prestonica, a Novi Sad se obnavlja kao Srpska Atina. Ova 910. godišnjica rođenja Stefana Nemanje je stoga toliko i značajna, jer je obeležavamo u trenutku teškom za naš narod, ali poukama iz slavne prošlosti možemo sebi obezbediti sigurniju i bolju budućnost.

Foto: Printscreen/Instagram

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
27/02/2023 08:36

Profesore jesi video plocnik na Savskom trgu?

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo