Foto: Ministarstvo odbrane/Gradske info

Si vis pacem, para bellum – rekli su stari Rimljani pre mnogo vekova. U prevodu. „Ako želiš mir, spremaj se za rat“. Bolje sto godina pregovarati, nego jedan dan ratovati.

Foto: Ministarstvo odbrane

Svedoci smo ubrzavanja točka istorije

Poslednjih godinu dana smo svedoci ubrzavanja točka istorije. Pre skoro godinu dana je počeo rat na istoku Evrope i svakim danom poprima sve više karakter globalnog sukoba, vojnog, ekonomskog, hibridnog i dr. Balkan kao potencijalno geopolitičkožarište, na Hantigtonovoj granici energetike i dodira civilizacija, predstavlja region koji donosi stabilnost Jugoistočnoj Evropi.

Foto: Printscreen Pink

Srbija garant stabilnosti duž centralne ose Atina-Skoplje – Beograd

Srbija, kao centralna država,svojim geografskim i geopolitičkim položajem utiče presudno na stabilnost čitavog regiona. Stabilna i snažna Srbija je garant mira i stabilnosti duž centralne ose Atina – Skoplje – Beograd. Ekonomsko napredovanje naše zemlje, jača i susedne države, a njena vojna snaga garantuje mir i spokoj svim njenim građanima.

Foto: Ministarstvo odbrane

Svi u regionu imaju specijalce

Stoga je krupna i važna odluka da se broj specijalnih jedinica Vojske Srbije i MUP-a poveća na 5000 pripadnika. U regionu jedino Republika Hrvatska zvanično saopštava da je broj njenih specijalnih jedinica 257 ljudi. Republika Crna Gora je jedina država u okruženju koja nema specijalne snage. Tzv. Kosovo ne sme da ih ima po Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. Svedoci smo koliko se (ne) poštuje međunarodno pravo u Prištini. Prema dostupnim informacijama i procenama koje je uradio Global Power Fire, Rumunija i Mađarska su jedine susedne država koja imaju bolji indeks (Power Index) od Srbije. Ne bi trebalo smetnuti s uma da su ove države u NATO savezu, stoga su deo globalne defanzivne (ali i ofanzivne) strategije sa sedištem u Briselu. Srbija je sa indeksom 0.9571 (idealan broj je 0.0000 – SAD su na 0.0712, a Rusija na 0.0714) ispred svih ostalih komšija. Primećuje se da Srbija ima duplo jači indeks od Albanije (1.8466), a više od tri puta jači od tzv. Kosova (3.2863). I ovim istraživanjem pokazuje se centralno mesto Srbije, kao stožera oko kojeg se okupljaju države, pogotovo Zapadnog Balkana. Ulaganje u vojsku pojačava stabilnost i faktor odvraćanja što se reflektuje na ekonomske i druge stvar.  Otvoreni Balkan je očigledan primer za to. U jeku sve većeg zuluma nad srpskim stanovništvom u srpskoj južnoj pokrajini, daljim jačanjem vojske Srbija će se dodatno približiti svojim susedima koji su 4 (Mađarska) i 11 (Rumunija) ispred. Politikom neulaska u NATO ilibilo koji drugi vojni savez, Srbija nastavlja da korača politikom nesvrstanja, odbrane međunarodnog prava, ali i jasnim stavljanjem do znanja da neće dozvoliti nove pogromenad srpskim stanovništvom.

Foto: Ministarstvo odbrane

Rastislav Stojsavljević

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Staša dvocevka
17/01/2023 13:06

Na kom tacno privatnom “fakultetu” je ovaj profesor?

Asd
17/01/2023 16:18

Na PMF

ProfAM
17/01/2023 23:27

Dvocevko smatram da nemate pojma šta ste pročitali.
Inače, profesor je odličan, a predavanja još bolja.

Staša dvocevka
18/01/2023 08:53
Reply to  ProfAM

Ako je sve tako bajno sjajno kao sto kazete, zasto pise ovakve bljuvotine?