FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
U poslednjih nekoliko decenija naučnici intenzivno istražuju svojstva nanočestica čija upotreba može značajno olakšati naš način života a te pogodnosti prepoznala je i grupa novosadskih naučnika, koja je pre dve godine pokrenula projekat “Istraživanje i razvoj jonskih biofluida”, koji je iznedrio tečnost kojom se poboljšava rad grejnih uređaja.

Krajnji rezultat istraživanja koje je sprovela grupa novosadskih naučnika sa Poljoprivrednog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka bila je tečnost koja se dobija preradom otpada nastalog od biomase, koja se u budućnosti može primeniti na svim grejnim uređajima, čineći ih znatno efikasnijim.

– Ovim projektom smo kupili dosta uređaja tako da smo podigli kapacitet naših laboratorija, tako da smo sad na nivou nekih evropskih laboratorija koja se bave nanofluidima, tako da će u budućnosti naši studenti moći da rade radove iz oblasti nanofluida – kaže prof. dr Siniša Bikić, rukovodilac projekta “Istraživanje i razvoj jonskih biofluida”.

U projektu je učestvovalo šest srpskih naučnika, a finansiran je od strane Fonda za nauku Republike Srbije.

– Generalno, sve ono što koristi nanotehnologija je veoma značajno. Tako da je i priča o nanofluidima značajna iz jednog prostog razloga što suspendovanjem nanočestica u osnovni fluid mi poboljšavamo termo-fizičke osobine tog fluida – objašnjava prof. dr Siniša Bikić.

Upotreba nanotehnologija uskoro bi mogla da postane deo naše svakodnevnice, a dalja istraživanja prema rečima naučnika doneće nam nove korisne informacije koje možemo primeniti da olakšamo naš način života.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments