Foto: Gradsko zelenilo

Do kraja marta više od 40 lokacija u Novom Sadu dobiće nove mini parkove, sa novim travnjacima, klupama, stazama za šetnju, i velikom brojem novog rastinja i drveća. Kvartovi se uređuju u sklopu akcije “Zeleni kvart za zeleni Novi Sad.”

PO IDEJI GRADONAČELNIKA MILOŠA VUČEVIĆA

– Radnici JKP Gradsko zelenilo tokom prolećnih radova na održavanju i unapređenju novosadskog uličnog raslinja, posebnu pažnju posvećuju formiranju zelenih kvartova. U toku je akcija pretvaranja gradskih kvartova u zelene oaze. Građani su prošle godine preko javnog konkursa predlagali prostore u gradu koji se mogu pretvoriti u svojevrsne mini parkove. To je nastavak akcije koja je još 2012. pokrenuta na ideju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, tokom koje smo uredili više desetina malih, kvartovskih parkova – kaže Miloš Egić direktor JKP Gradsko zelenilo.

Foto: Gradsko zelenilo

Akcija traje do 31. marta, a samo do kraja februara biće zasađeno 1.960 stabljika žive ograde, 3.155 komada šiblja, 133 sadnice drveća. Obnoviće se 2.946 kvadratnih metara travnjaka i zasaditi još 1.500 kvadrata novog busenja. Biće postavljeno 298 metalnih stubića koji štite travnjake i zelene površine od nesavesnih vozača. U zelenim oazama do kraja februara će takođe biti postavljena 51 klupa

Nakon završetka konkursa, jesenas su odabrane površine na kojima se uređuju kvartovski parkovi. Trenutno radnici Zelenila ozelenjavaju slobodne površine u mesnim zajednicama: 7. jul, Sava Kovačević, Bistrica, Žitni trg, Podbara, Dunav i Boško Buha. Primera radi, među poslovima koji su upravo završeni je sadnja drveća na Detelinari, u ulici Nadežde Petrović, u Mašinskoj školi. Uz nove sadnice četinara, zasađeno je 480 komada ukrasnog šiblja. Na Novom naselju, u mesnoj zajednici Bistrica šiblje i živa ograda zasađeni su u ulicama Todora Toze Jovanovića, Dušana Danilovića, Stanoja Stanojevića, kao i na bulevarima Slobodana Jovanovića i Jovana Dučića. Pored ozelenjavanja kvarstovskih površina, radnici Zelenila postavljaju staze od opeke.

Foto: Gradsko zelenilo

DRAGOCEN PRIMER GRAĐANSKOG AKTIVIZMA

 – Male urbane celine ili džepni parkovi čije uređenje predlažu sami građani, sem što predstavljaju važne ekološke celine, takođe su dragoceni primer građanskog aktivizma i primeri odlične saradnje gradskih institucija i preduzeća sa građanima. Od 2012. godine, uređen je veliki broj lokacija u mnogim kvartovima, a sada tome pristupamo uz učešće građana, nakon nove inicijative gradonačelnika Miloša Vučevića – kaže Egić.

Ovogodišnju akciju “Zeleni kvart za zeleni Novi Sad” finasira grad preko Gradske uprave za životnu sredinu. Građani koji najbolje poznaju krajeve grada u kojima žive i ubuduće će predlagati šta da činimo za njih. Na osnovu njihovih predloga trenutno se ozelenjava više od 40 lokacija.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments