Foto: Getty Images

Proslavljeni dizajner odeće i parfema Pako Raban preminuo je u 88. godini u svom domu u Francuskoj.

Njegovu smrt je potvrdio Puig, matična kompanija njegovih brendova, rekavši da je “obeležio generacije svojom radikalnom vizijom mode i da će njegovo nasleđe živeti”.

Raban je stekao svetsku slavu zbog svog ekscentričnog dizajna odeće.

Rabanne je rođen u vojnoj porodici u španskoj Baskiji, u blizini grada San Sebastijana. Njegov otac je bio pukovnik republikanske vojske, koga su nacionalističke snage generala Franciska Franka pogubili 1936. tokom Španskog građanskog rata.

Njegova majka – koja je radila kao krojačica za dizajnera Kristobala Balensijagu – preselila je porodicu u Pariz 1939. nakon što su nacionalističke snage zauzele Madrid i pobedile u ratu.

Nakon što je odrastao u francuskoj prestonici, Raban je postao student arhitekture na l’Ecole Nationale des Beauk-Arts, gde je zarađivao crtajući modne skice.

Nakon kratkog perioda rada u građevinskoj industriji sa proizvođačem betona, započeo je svoju modnu karijeru dizajnirajući nakit za Givenchi, Dior i Balenciagu.

Zatim je 1966. pokrenuo sopstvenu istoimenu modnu kuću – Paco Rabanne – u kojoj je stekao međunarodno priznanje.

Njegovi dizajni su izazvali i pohvale i kontroverze, a njegova debitantska kolekcija, pod nazivom 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima, razbesnela je francusku modnu štampu nakon što su modeli bili ukrašeni oštrim metalima i drugim malo verovatnim materijalima.

„Uvek sam imao utisak da sam akcelerator vremena“, rekao je on o svojim dizajnima 2016. „Ići onoliko daleko koliko je razumno za svoje vreme i ne prepustiti se morbidnom zadovoljstvu poznatih stvari, koje smatram propadanjem .”

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments