Foto: Nenad Mihajlovic, nova.rs

Poznati novosadski pisac i muzičar, Slobodan Tišma, biće gost novog književnog projekta „Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?” u Kulturnoj stanici Svilara, 28. aprila, u 19.00 časova.  

Ovog četvrtka Tišma će sa publikom podeliti svoje utiske o gradu, njegovom kulturnom, simboličkom i egzistencijalnom značaju, o njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Tišma je u jednom od intervju izjavio kako posebno mesto u njegovom srcu kada je u pitanju Novi Sad ima Pavlova ulica poznatija kao ulica Pavla Papa. Za sebe često govori kako je u detinjstvu bio ovisnik od slatkiša a današnju Evropsku prestonicu kulture pamti po slatkišima iz čuvene poslastičarnice City kao što su kornet sa šlagom, ili roze prasence od marcipana.

Govoreći o nekadašnjem Novom Sadu, spominjao je da su u vreme kada je on bio mlad u gradu bili pozanti sportisti a da on sam nije imao fizičke predispozicije za bavljenje sportom, a razlog za to je što kako on kaže bio je uvek “glindžav”, nekompaktan i otac ga je zbog toga zvao Glindža.

On je za mnoge opravdano simbol alternativnog i urbanog Novog Sada, učestvovao je u radu Tribine mladih tokom šezdesetih godina, bavio se konceptualnom umetnošću i rokenrolom u sastavima La Strada i Luna, objavio je više zbirki poezije i proze, a za roman „Bernardijeva soba” nagrađen je Ninovom nagradom 2011. godine.

Foto: EPK

Novi projekat Kulturne stanice Svilara „Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?”, koji je počeo 30. marta, podrazumeva seriju razgovora sa novosadskim piscima i piscima koji su povezani sa Novim Sadom, sa ciljem da osvetli niz pitanja u vezi sa odnosom grada i književne umetnosti nekad i sad.

Razgovore sa piscima vodi književni kritičar Vladimir Gvozden, koji je zajedno sa koordinatorkom mreže kulturnih stanica u Novom Sadu, Violetom Đerković, osmislio ciklus razgovora „Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?”.

Kulturna stanica Svilara deo je mreže kulturnih stanica u Novom Sadu, koje obuhvataju revitalizovane i nove kulturne prostore širom grada i u njegovoj okolini, nastale u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Foto: EPK

 

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments