Veliki broj Srba, po prvim procenama njih blizu 10.000, okupili su se u centru Severne Mitrovice. Protest je završen, a mirnom šetnjom iskazali su svoje nezadovoljstvo protiv samovolje prištinske vlasti i kršenja njihovih osnovnih prava povodom zabrane glasanja 3. aprila

Srbi su se prvo okupili na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici, u blizini spomenika Knezu Lazaru.

Nosili su transparente sa porukama protiv nasilja prištinskih vlasti i protiv kršenja prava Srba.

Okupljeni su nosili transparente “Kurti srušio si Briselski sporazum, srušio si sve”, “Evropo zaustavi Kurtijevo iživljavanje”, “Naša ognjišta i decu čuvamo mirom”, “Samo hoćemo naša ljudska prava” i druge.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, nakon protesta Srba u Severnoj Mitrovici, poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da su Srbi za mir i da ih nisu uplašile specijalne jedinice Rosu koje su stigle u Južnu Mitrovicu.

– Mi smo svoji na svome, niste nas uplašili, ostaćemo uz svoj narod – rekao je Rakić.

Istovremeno on je poslao poruku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojoj je istakao da nisu Srbi ti koji krše Briselski sporazum.

– Tražili ste od nas da ne napuštamo kosovske institucije i da se suuzdržimo. Tu smo da slušamo vas ali, mi ćemo ostati uz svoj narod – rekao je Rakić.

On je kazao i da zaposleni u sudovima nisu jutros otišli na posao u znak solidarnosti sa predsednicom Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanom Stevanović, koja je juče suspendovana jer je bila 22. marta na sastanku Srba sa predsednikom Vučićem, ocenivši da su time radnici sami sebe suspendovali.

 

-Istu odluku doneli su i srpski politički predstavnici koji će do daljeg biti samoinicijativno suspendovani sa funkcija u kosovskim institucijama – rekao je Rakić.

Protest u Severnoj Mitrovici završen je u 12.40 časova bez incidenata, nakon čega su se građani mirno razišli.

b92.net/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Protest uopste nije reziran
26/03/2022 09:25

Ne brinite, puska je zakocena 🙂