Foto: A. Čegar
Nekoliko stotina motoraša okupilo se danas u Kaću na prvom moto skupu zaljubljenika u motocikle jugoslovenske proizvodnje proizvođača “Tomos”.

Na prostoru bivše Jugoslavije gotovo da nema motocikliste koji je svoje prve kilometre nije prešao na nekom od motora marke Tomos.

Iako je pre nekoliko godina prestala proizvodnja ovog čuvenog dvotočkaša on i dalje privlači veliku pažnju ljubitelja motora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tomos Ljubitelji (@tomos_ljubitelji)

Start učesnika prve Tomosijade bila je u Kaću nakon čega su učesnici prodefilovali ulicama Budisave, Šajkaša, Vilova, Loka i Gardinovaca.

Motoraše su tokom vožnje pratila dva kombi vozila, čiji je zadatak bio da pomognu ukoliko bi došlo do kvara na njihovom motociklu.

– Ljubitelj sam od najranije mladosti, a sad je došlo neko vreme da to malo obnovimo i da otrgnemo od zaborava ovo nešto što je ostalo u nekadašnjoj našoj državi. I eto ovo je prvi moto skup na kojem sam učestvovao – kaže za RTV Darko Vučić iz Banjaluke.

Foto: A. Čegar

– Dobili smo pozivnice, tako da nam je drago što smo tu i nadam se da će biti nešto lepo. Tomos nije skup, jeftin je da se odradi neki remont – objašnjava Slavko Mirčeski iz Prilepa.

U bivšoj Jugoslaviji bila je prava retkost posedovati neki motor koji nije napravljen u Tomosovoj fabrici. Zato ne čudi što su oni tokom šezdesetih i sedamdesetih godina stekli veliku popularnost na ovim prostorima.

Organizator “Tomosijade” Igor Jovičić napominje da je “Tomos” u životu mnogih bio prvi motor.

– Bili su to prvi počeci i to je možemo da kažemo i prva ljubav nekim motorašima. I evo oni su samim tim dokazali i pokazali svojim dolaskom ovde. Mi očekujemo mnogo veći broj. Imamo prijavljenih od 150 do 200 učesnika – tvrdi Jovičić i dodaje da su ti motocikli bili jedan od simbola bivše Jugoslavije.

Tokom svog postojanja fabrika Tomos proizvela je na hiljade modela ovih popularnih dvotočkaša.

Foto: A. Čegar

Proizvodnja popularne “zoljice” je prestala pre nekoliko godina pošto je proizvođač bankrotirao, ali nesumnjivo i dalje ima onih koji vole ovaj motor.

A kako organizatori skupa najavljuju, njihova okupljanja nastaviće se i narednih godina.

blic.rs/rtv.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments