Foto: Beta (AP)
Prve izbeglice iz Ukrajine stigle su u Srbiju. Deo njih je u subotu kontaktirao sa Centrom za zaštitu i pomoć tražiocima azila, a pozivi su nastavljeni do danas.

Radoš Đurović, direktor ove nevladine organizacije rekao je da je za sada reč o ljudima koji dolaze kod rodbine ili prijatelja i da su se njihova pitanja Centru uglavnom odnosila na uslove boravka u našoj zemlji, mogućnost zaštite i način rešavanja pitanja boravka.

– Ukrajinci koji su dosad stigli u našu zemlju su svi smešteni. Reč je o ljudima koji ovde imaju rodbinu ili prijatelje. Jedan deo njih je samo u prolazu i idu dalje ka zemljama EU ili u Crnu Goru i Hrvatsku, gde neki od njih imaju imovinu i nekretnine – objašnjava Đurović.

Objašnjava da je još uvek reč o pojedinačnim slučajevima i da Centar još nije imao nijedan zahtev za prihvat i smeštaj izbeglica.

– Međutim, do tako nečega bi moglo da dođe vrlo brzo. U susedne zemlje Rumuniju i Mađarsku već je stigao veliki broj izbeglica – kaže Đurović.

Inače, prema procenama, Ukrajinu je do sada napustilo oko 600.000 ljudi. – Moramo da budemo spremni. Zato smo Vladi uputili zahtev da obezbedi dodatne kapacitete za prijem i smeštaj izbeglica – ističe Đurović.

On naglašava da se ova situacija ne sme prepustiti slučaju.

– Prema našim podacima, u Srbiji trenutno ima mesta za prihvat oko 6.000 ljudi, a trebalo bi da, za ovakve situacije, bude barem 10.000 mesta. Zato i jesmo uputili apel Vladi Srbije – kaže Đurović.

Navodi i da je komunikacija s Rumunijom i Mađarskom neophodna, jer upravo u ove zemlje stiže najveći broj izbeglica.

– Moramo svakodnevno da budemo upoznati sa situacijom i da znamo koliki su njihovi kapaciteti i koliko ljudi mogu da prime. Moramo da im ponudimo pomoć. To je humano. To je u skladu s našom deklarisanom pozicijom, sa onim što je javno istaknuto – naglašava Đurović. B. V.

kurir.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko
21/03/2022 02:58

na ovoj slici nema jedan ukrainac