Foto: Medscape

Srce genetski modifikovane svinje presađeno je 57-godišnjem Amerikancu, Dejvidu Benetu, a koju su postigli lekari sa Univerziteta Merilend.

-On je sam rekao: ‘Želim da živim, a ako ne preživim, vi ćete mnogo naučiti.’ I da, voleo bih da znamo više. Ali svaki dan uz ovog gospodina mnogo učimo. I za sada smo srećni zbog odluke da krenemo napred, a i on takođe. Veliki osmeh je na njegovom licu danas- rekao je Bartli Grifit s Medicinskog fakulteta u Merilendu.

Smatralo se da Benet ne ispunjava uslove za transplantaciju srca čoveka, što je odluka koju često donose lekari kada je pacijent izuzetno lošeg zdravlja.

Pređašnji pokušaji transplantacija “organa sa svinje na čoveka nisu uspeli zbog genetskih razlika, zbog kojih je organ bivao ubrzo odbačen. Zahvaljujući tzv. “alatima za uređivanje gena” taj problem sada je prošlost.

Bez obzira na etička pitanja koja će isplivati, ksenotransplantacija (presađivanje životinjskih organa u čovek) bi mogla da reši problem nedostatka ljudskih organa, a već se istražuje presađivanje svinjske jetre, pluća i bubrega u ljude.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments