Foto: zlatarinfo.rs

Manastir Mileševa je jedan od najvećih srpskih svetinja, koja odiše u kulturnoj, nacionalnoj ali i duhovnoj istoriji. Za naš narod ovaj manastir predstavlja veliku bogomolju jer do sada u dugoj istoriji Srbije ima neprocenjivu ulogu. Pored toga najpoznatija je po čuvenoj fresci Belog anđela i grobnom mestu prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

Beli anđeo je glasnik svevečne istine o Hristovom vaskrsenju, i samim tim u srpskom narodu se ova freska ukorenila kao sinonim za nadu, spasenje i čuda.

Foto: Profimedia

Ova Freska smatra se jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Prvi satelitski prenos video signala 1962. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku Belog anđela iz manastira Mileševa, i to ujedno predstavlja prve kadorove koji su simbolozovali pozdrav Evropljana prema Amerikancima.

Nakon toga, taj isti signal bio je poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran baš za ovu priliku jer je u velikom delu planete prepoznat kao simbol svekolikog mira.

Freska Belog anđela je bila skrivena od očiju javnosti sve do 20.veka. Naime, u 16. veku je preko nje naslikana druga freska, a Beli anđeo se ukazao gotovo 400 godina kasnije, prilikom restauriranja manastira.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments