Foto: HERITAGE AUCTIONS / REUTERS
Prvo izdanje knjige Džej K. Roling “Hari Poter i kamen mudrosti” prodato je u SAD za 471.000 dolara, a teksaška aukcijska kuća Heritage Auctions objavila je da je to svetski rekord za književno delo fikcije iz 20. veka.

– Ne samo da je to najskuplja knjiga o Hariju Poteru ikada prodata, već je to i najskuplje komercijalno izdato delo fikcije 20. veka ikada prodato – rekao je potpredsednik “Heritage Auctions” Džo Madalena

Britansko izdanje knjige „Hari Poter i kamen mudraca” iz 1997. odlično je očuvano i u tvrdom povezu i s ilustracijom u boji na naslovnici, opisali su je kao „čarobno, neverovatno jarko i gotovo netaknuto“.

Madalena je rekao da je štampano samo 500 primeraka knjige u tvrdom povezu, a većina je otišla u javne biblioteke. Konačna cena bila je šest puta viša od pretprodajne procene od 70.000 dolara.

Foto: HERITAGE AUCTIONS / REUTERS

Retki primerci koji se povremeno nude na aukcijama postali su među najpoželjnijim naslovima moderne književnosti.

Prethodne aukcijske cene za prva izdanja Hari Potera kretale su se od oko 110.000 do 138.000 dolara. Dva druga primerka prodata su za više od 138.000 dolara ove godine.

Likovi iz knjige „Hari Poter i kamen mudraca” oživeli su na velikom platnu pre dve decenije, a postignuta cena ukazuje na snagu spoja književnosti i bioskopa.

Britanska spisateljica JK Rovling napisala je još šest knjiga o avanturama mladog čarobnjaka. Prevedeni su na 80 jezika i prodati su u oko 500 miliona primeraka širom sveta. Prema knjigama, snimljeno je osam filmova, a prihod od njih iznosio je 7,8 milijardi dolara, prema podacima američkog izdavača „Scholastic“.

Knjigu je prodao američki kolekcionar, a ime kupca nije objavljeno.

Ostale retke knjige ponuđene na ovoj aukciji su prva izdanja svih sedam naslova Hronika Narnije CS Luisa, trilogija „Gospodar prstenova” JRR Tolkina i potpisano prvo izdanje Harper Li „Ubij pticu rugalicu”.

HRT/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments