Foto: Shutterstock / MODERNNOMADS

Da li vam se desilo da odete na odmor, iznajmite auto, krenete u vožnju i nađete se u potpunom haosu, sa vozačima koji jure kao ludi, ne poštuju saobraćajne znakove, ne signaliziraju skretanje, a još vama trube jer navodno vozite sporo?

Ovakvo iskustvo, nažalost, može se doživeti u mnogim evropskim zemljama. Postavlja se pitanje, koja od njih ima najgore vozače?

Jedna skorašnja anketa dala je odgovor na ovo pitanje. U njoj je učestvovalo 12.400 stanovnika različitih zemalja starog kontinenta, a od svakog od njih je traženo da oceni svoju vožnju, vožnju svojih sunarodnika i vožnju građana drugih država Evrope.

Rezultati ove ankete bili su u najmanju ruku zabrinjavajući. Čak 79 odsto ispitanika je izrazilo negativan stav prema drugim vozačima. Četvrtina Britanaca je rekla da se ponaša kao potpuno druga osoba kada se nađe za volanom, dok je u Poljskoj 42 odsto upitanih osoba izjavilo da „u vožnji svako gleda sebe“, navodi Time out, prenosi City magazine.

Foto: JSTOR Daily

Međutim, od svih zemalja, Grčka se naročito ističe. Neverovatnih 91 odsto Grka imalo je nešto negativno da kaže o vozačima iz drugih zemalja, dok su takođe prijavili najviše „neuljudnog ponašanja“ od svojih vozača. Kada je u pitanju psovanje na putu, agresivno sviranje, prekoračenje brzine, vožnja sa mobilnim telefonom, ali i izlasci iz automobila za suočavanje sa drugim vozačom, Grčka se nalazi u samom vrhu. Drugim riječima, ako planirate putovanje kroz Grčku ovog leta, najbolje je da budete spremni za jednu paklenu vožnju.

Iz ove ankete mogli smo da saznamo i neke pozitivne stvari o vozačima u Evropi. Španci i Britanci, na primer, najmanje osuđuju vožnju ljudi u drugim zemljama, dok su Nemci prilično dobro ocenili vožnju svojih sunarodnika, navodeći da samo manji broj njih vozi agresivno i/ili neodgovorno.

portalanalitika.me

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments