Foto: KHON2
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Kremlju da je susret bio poslovan. Teme razgovora su bile najaktuelnije: kriza u Ukrajini, „Severni tok 2“, bezbednosne garancije koje Rusija traži od Zapada.

 

Govoreći o pretnji ratom u Evropi o kojoj svi poslednjih dana govore, predsednik Rusije je na konferenciji za štampu podsetio da je NATO već jednom pokrenuo rat u Evropi.
“Što se tiče rata u Evropi: nemački kancelar je upravo rekao da ljudi njegove generacije, a ja pripadam njima, teško mogu da predstave neki rat u Evropi. To se odnosi na situaciju oko Ukrajine. Međutim, mi smo bili svedoci rata u Evropi koji je pokrenuo upravo blok NATO-a – protiv Jugoslavije. To je bila velika vojna operacija, uz bombardovanje jedne od evropskih prestonica – Beograda. To je bilo izvedeno bez dozvole SB UN. To je loš primer, ali je bio“, rekao je Putin”,  istakavši da Rusija ne želi rat, stoga je i iznela predloge o bezbednosti u Evropi.
Ruski lider smatra genocidom to što se sada dešava u Donbasu.
Govoreći o bezbednosnim garancijama koje traži Rusija od Zapada, ruski lider je istakao da Moskva ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO sasvim slobodno i u svoju korist tumače princip nedeljive bezbednosti. Kako je naveo, nasilno obuzdavanje Rusije od strane Zapada Moskva doživljava kao pretnju bezbednosti zemlje.
Prema rečima nemačkog kancelara, potrebna je hitna deeskalacija oko Ukrajine.
„Moja poseta je u znaku krize, najteže krize u poslednjih više decenija u Evropi. Vojne aktivnosti Rusije i koncentracija ruskih trupa duž granice oduzeli su dosta vremena u našim pregovorima, kao i pitanja o bezbednosnih garancija koje je formulisala Rusija. Izneo sam svoju procenu bezbednosne situacije i kako mi i naši evropski partneri ocenjujemo ovu situaciju“, rekao je Šolc.
Što se tiče “Severnog toka 2”, on je komercijalni projekat koji je završin i spreman za rad. Međutim, Putin je istakao da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, ako bude potražnje i rentabilnosti.
Razgovor Putina i Šolca je trajao više od tri sata.
sputniknews.com
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments