Foto: NPR/ Getty Images/ SPUTNIK/AFP/Alexey Druzhinin

Ruski predsednik Vladimir Putin je već odredio kada će biti kraj rata u Ukrajini, tvrde zvaničnici u Kijevu.

Taj datum poklapa se sa onim kada Rusija slavi pobedu nad nacistima u Drugom svetskom ratu – 9. maj.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruska propaganda “nameće ideju da rat mora biti završen pre 9. maja 2022. godine”.

Rusija na taj datum svake godine održava ekstravagantnu paradu za Dan pobede na moskovskom Crvenom trgu kako bi obeležila predaju nacističke Nemačke i kraj Drugog svetskog rata.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine je u objavi na Fejsbuku rekao:

“Prema dostupnim informacijama, među ljudstvom oružanih snaga Ruske Federacije stalno se sprovodi propagandni rad, koji nameće ideju da rat mora biti završen pre 9. maja 2022”.

U ovoj objavi se takođe tvrdi da su ruske medicinske ustanove, postavljene na teritoriji blizu granice sa Ukrajinom, pune ranjenih ruskih vojnika koji su učestvovali u ratu i naišli na jedinice odbrambenih snaga.

U postu dodaju:

“Neprijatelj pod hitno preduzima mere za obnavljanje borbene sposobnosti vazdušno-desantnih jedinica koje su pretrpele kritične gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi”.

Ukrajinske oružane snage saopštile su da se “ruski okupatori suočavaju sa ogromnim poteškoćama u ukrajinskim gradovima i nemaju podršku lokalnog stanovništva”.

b92.net/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kakadu
27/03/2022 09:20

Simbolično. Ponovo su pobedili naciste. Svaka im čast.
Mediji ih demonizuju, o običan čovek ne shvata da Rusija samo brani stratešku poziciju koju NATO želi da naruši približavajući se Rusiji preko Ukrajine. Ukrajina je nažalost kolateralna šteta u sukobu dve sile…