Foto: Pixabay (ilustracija)
Od 1. septembra u Srbiji će struja biti skuplja, a odluku o poskupljenju doneo je Savet Agencije za energetiku.

Kilovat će biti skuplji za 6,5 odsto, pa će od septembra nova cena kilovata, bez poreza i taksi, biti 8,144 dinara, što bi prosečan mesečni račun trebalo da uveća za nešto više od 150 dinara.

Račun za električnu energiju koji svakog meseca stiže na adrese potrošača sadrži niz stavki – obračunska snaga, trošak garantovanog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i akciza. Tek nakon toga se obračunava porez na dodatu vrednost i na kraju taksa za javni medijski servis.

Kilovat struje poskupljuje za 6,5 odsto i to na 8,144 dinara

Izvesno je da će se u jesen i predstojeću grejnu sezonu ući s višim cenama struje, a da će do povećanja cene električne energije doći najavljivano je već duže vreme. Naime, poskupljenje koje će važiti od septembra usledilo je posle više od godinu i po dana jer je poslednji put cena kilovata povećana 1. februara 2021. godine. Tada je cena povećana za 3,4 odsto i od tada važi sadašnja prosečna cena kilovata 7,867 dinara.

Po računu za crvenu zonu poskupljenje 1.000 dinara

Sigurno je da će, uz povećanje cene struje, oni koji električnu energiju koriste za zagrevanje domaćinstava, već sada početi da računaju koliki će im biti trošak i kako da smanje potrošnju i sačuvaju kućni budžet. Kao i uvek, broj potrošenih kilovata utiče na visinu računa, a na to utiče i vreme kada se oni troše, odnosno da li se brojilo vrti kada su kilovati skuplji ili jeftiniji. Takođe, na visinu računa utiče i zona potrošnje – odnosno da li se kilovati troše u zelenoj, plavoj ili crvenoj zoni, pa je zato računica i te kako važna. Naime, kilovat u zelenoj zoni je daleko jeftiniji nego u crvenoj, pa se racionalnom potrošnjom može i te kako uštedeti, a u suprotnom će se potrošiti više novca.

Uz potrošnju od 350 kilovata, što znači ostanak u najpovoljnijoj, zelenoj zoni, i utrošak od 200 skupih i 100 jeftinih kilovata, račun bi sa sadašnjih oko 3.000 dinara, od 1. septembra trebalo da iznosi oko 3.150 dinara. Uz povećanje potrošnje rastu i iznosi pa bi za 400 kilovata i isti broj skupih i jeftinih – račun s oko 3.400 trebalo da bude nešto niži od 3.600 dinara. Uz potrošnju 550 kilovata, od kojih je 350 skupih, a 200 u nižoj tarifi, račun bi s oko 5.000 dinara trebalo da bude oko 5.300 dinara, a ako se potrošnja poveća na 1.600 kilovata, što je granica za plavu zonu, te potrošnju 1.200 skupih i 400 jeftinih, račun bi s oko 17.000 dinara, trebalo da se zaustavi na oko 18.000 dinara. Ako se pređe u najskuplju, crvenu zonu, račun za struju će, uz potrošnju 1.400 skupih kilovata i 400 jeftinih, s oko 21.000 dinara narasti na nešto više od 22.000 dinara.

Cena za garantovano snabdevanje

Savet AERS-a dao je saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje. Tom odlikom prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, a to su domaćinstva i mali kupci, utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments