Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Radovi na podzemnoj garaži u ulici Modene zvanično počinju sutra, potvrdili su iz veća za budžet, finansije i investicije Grada Novog Sada.

Ugovor o Koncesiji potpisan je u septembru 2020. godine, za izgradnju četiri javne garaže u Novom Sadu – 3 podzemne na lokacijama Modena, Banovina i Trg republike i 1 nadzemna u Šafarikovoj ulici.

-Garaža u Ulici Modena je jedna od četiri garaže koje su predmet Koncesije, na kojoj radovi zvanično počinju sutra, 27.5.2022. godine. Lokacija garaže je određena tako da obezbedi najbolju pristupačnost korisnicima u zonama visoke atraktivnosti. Locirana je u prostoru između Ulice Ilije Ognjanovića i Trga slobode (Zmaj Jovine ulice) – istakla je Adrijana Mesarović, članica Gradskog veća za budžet, finansije i investicije.

U pitanju je jedan od strateških projekata Grada čija realizacija će obezbediti da se u najskoncentrisanijem delu gradskog jezgra obezbede javna parkirališta, na podzemnim nivoima, vodeći računa o zašiti životne sredine.

-Projektom je predviđena izgradnja javne garaže kapaciteta 267 parking mesta na tri podzemne etaže: na prvom podzemnom nivou nalaziće se 88 parking mesta, na drugom podzemnom nivou nalaziće se 87 i na trećem podzemnom nivou nalaziće se 92 parking mesta. Od ukupnog broja parking mesta standardna su 245 parking mesta, 14 mesta su za osobe sa ivaliditetom i 8 za električna vozila – naglasila je Mesarović.

Pristup i kolska saobraćajna veza sa uličnom mrežom iz okruženja biće ostvarena preko dve pristupne saobraćajnice iz Ulice Modena. Pešacima će biti omogućen pristup u objekat garaže stepenišnim vertikalama.

Foto: Dnevnik/ R. Hadžić
Dinamika radova usklađena sa drugim u gradu

Dinamika radova na izgradnji garaže usklađena je sa dinamikom radova na izmeštanju infrastrukture, koji će početi takođe u petak 27.05.2022. godine koji kreću iz Ulica Ilije Ognjanovića i Modene izmeštanjem instalacija vodovoda, kanalizacije i Telekoma.

Pripremni radovi počeli su izmeštanjem taksi stajališta iz Ulice Modene, a nova taksi stajališta obeležena su na Bulevaru Mihajla Pupina.

Obustava saobraćaja realizuje se postepeno, odnosno sukcesivno se zatvaraju pojedine deonice, u skladu sa dinamikom radova, a kako bi građani blagovremeno bili upoznati sa izmenom režima saobraćaja u zoni izvođenja radova. Biće zabranjen saobraćaj za vozila u ulici Modene (od Bulevara Mihajla Pupina do Zmaj Jovine ulice i Ulice kralja Aleksandra) i slepom delu ulice Ilije Ognjanovića, dok će pešacima i dalje biti omogućen prolaz.

U projekat su uključne sva Javna i Javno komunalna preduzeća, gradskog i republičkog nivoa, JKP „Vodovod i kanalizacija“, „Telekom Srbija“, „Elektrodistribucija Srbije“, JKP „Novosadska toplana“, JKP „Informatika“, koji će u saradnji sa gradskim upravama, realizovati radove na izmeštanju podzemne infrastrukture koja se nalazi u obuhvatu buduće garaže, svako iz svoje nadležnosti.

Foto: Grad Novi Sad
Još važnih pojedinosti u vezi sa radovima

Po izmeštanju instalacija sa dela parne strane ulice Modena, Koncesionar će izvesti radove na izgradnji dijafragme i instalacionog tunela, u koji će biti položene cevi toplovoda.

Nakon završetka radova, Grad Novi Sad će izvršiti parterno uređenje prostora iznad garaže.

Tokom perioda izvođenja radova, dostavna vozila i vozila stanara ulaziće u pešačku zonu, kroz postojeći ulaz u Gimnazijskoj ulici, a biće otvoren i novi ulaz u Njegoševoj ulici.

Grad Novi Sad posebnu pažnju posvećuje i očuvanju zelenog fonda Grada, zelenilo u zoni radova biće izmešteno i presađeno. Projektnim rešenjem očuvano je i zaštićeno stablo Koprivića.

Svi elementi urbanog mobilijara, koji se nalaze u zoni planiranih radova, biće izmešteni i sačuvani.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments