Foto: V. Veličković

Fotografije svetskih foto-reportera na temu migracija Novosađani i njihovi gosti sve do 20. marta će moći da pogledaju na Trgu slobode, kroz izložbu „(NE) NASTANJENI – Migrantske priče u 21. veku iz World Press Photo arhiva”, koja će svetsku premijeru imati u Novom Sadu, u okviru programskog luka „Seobe”.

Večeras od 18 časova, biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu gostujuće kustoskinje iz Holandije, Babet Varendorf.

Na izložbi će kroz 58 fotografija biti prikazano 28 foto-reportaža trenutno najznačajnijih foto-reportera, poput radova Australijanca Vorena Ričardsona, preko poetske vizije snova afričkih migranata u Italiji Alise Martinove, do upečatljive fotografije migranata koji se u velikoj grupi nalaze na malom čamcu Masima Sestinija.

Foto: V. Veličković

-Ova izložba se bavi različitim motivima ljudi da krenu na opasna putovanja, u potrazi sa sigurnošću ili boljim životom. Prikazuje izbeglice i migrante iz celog sveta, koji žele da obezbede sigurniji život svojim porodicama, koji prelaze opasne granice, te se suočavaju sa teškoćama u drugoj državi, dok žude za domom – rekla je kustoskinja iz Holandije, Babet Varendorf.

Koliko su migracije aktuelna i važna tema, govori podatak koji je navela šefica Predstavništva UNHCR-a, Frančeska Boneli, da je čak 1% čitavog čovečanstva, odnosno 84 miliona ljudi, morao da napusti svoje domove bežeći od ratova, progona, kršenja ljudskih prava.

Upravo tim pozitivnim uticajem migracija bavi se i programski luk „Seobe”, u okviru projekta Evropske prestonice kulture, i to na više od 300 događaja i aktivnosti, kroz različite umetničke izraze u 45 dana, tokom februara i marta.

Izložba će trajati do 20. marta, a realizuje se u saradnji sa Fondacijom World Press Photo iz Amsterdama i obuhvata materijal iz njihove arhive, nastale u periodu posle 2000. godine.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments