Foto: Pinterest

Vlada Srbije saopštila je da je u decembru 2022. godine bilo ukupno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od približno 45% u odnosu na decembar 2021. godine, kada smo imali ukupno 695.153 noćenja.

Broj noćenja stranih turista u decembru 2022. godine (552.481) premašio je broj noćenja domaćih turista (451.336).
Takođe, iznos boravišne takse za pravna lica u 2022. godini iznosio je više od 901 milion dinara, što je rast od 30% u odnosu na 2021. godinu.
Neizostavni izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke Banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne lepote Ovčarsko-kablarske klisure.
Foto: npfruskagora
Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema poslednjim podacima izdvajaju po najvećem broju noćenja turista u decembru 2022. godine, jesu Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.
eTurista
Ovo je takođe i rezultat smanjenja sive ekonomije u turizmu kroz uvođenje sistema eTurista, navedeno je na sajtu Vlade. Centralni informacioni sistem turizma i ugostiteljstva eTurista je baza podataka i evidencija o svim smeštajnim kapacitetima u Srbiji. Pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva kao i kapacitete “stan na dan”.
Ovaj sistem, koji je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije u upotrebi je od oktobra 2020. godine i omogućava sistemsko regulisanje oblasti ugostiteljstva i turizma i izuzetno značajno smanjenje sive ekonomije, unapređenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu, kao i zaštitu prava potrošača u oblasti turizma i ugostiteljstva.
ekapija
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments