Foto: CNBC

Zašto se ljudi razvode nakon toliko godina zajedno?

Nagomilavanje nezadovoljstva

Nije potrebno da se u našem životu pojavi nova osoba da bismo shvatili da nismo srećni. Kad se nezadovoljstvo skuplja godinama, dovoljna je sitnica da se neko okrene i ode. Nikada ništa nije preko noći. Uvek su to neizgovorene pritužbe, nezadovoljstvo, patnja, ćutanja, zanemarivanje. Možda je jedan od supružnika žrtvovao svoje snove i ambicije u karijeri zbog ljubavi, a nije je dobio zauzvrat, kao i pažnju i podršku. Tada je razdvojenost najbolje moguće rešenje.

Foto: Pexels

Previše opuštanja

Nakon mnogo godina provedenih zajedno, partneri se previše naviknu jedno na drugo i prestanu da cene ono što imaju. Mnogi brak doživljavaju kao nešto konačno – on/ona je zauvek moj/moja i ne ide nikuda. Mnogi smatraju da to znači da više ne moraju da se trude, brinu o sebi i svom izgledu ili više ne moraju ugađati supružniku.

Razlika u godinama

Ako razlika od 10 do 20 godina ne igra posebnu ulogu tokom upoznavanja, kako godine prolaze, to može biti faktor koji dovodi do razvoda. Nije problem u godinama, već u prioritetima, kao i nama samima dok se menjamo. Ako je stariji partner u vezi nekada na vrhuncu zrelosti mogao da prati ritam, interese, želje i potrebe mlađeg partnera, za 15, 20 ili više godina to možda neće moći. S time dolaze i prvi ozbiljniji znakovi starenja. Te razlike mogu biti sve veći kamen spoticanja. Jedan je na vrhuncu zrelosti i samosvesti, dok drugi počinje da bledi, nailazeći na prve znakove starenja. Sve to komplikuje odnose.

Foto: National Seniors

Promena interesa

Često se događa da u dobi od 45+ želja jednog supružnika opadne. Više mu nije važno da bude savršen ljubavnik, da se dokazuje, eksperimentiše, stalno bude u potrazi za nečim novim – umesto toga, on se orijentiše na večne vrednosti – ljubav, mir, stabilnost, prijateljstvo, posao, porodicu. U isto vreme se u drugom supružniku može aktivirati „nova mladost“. Dobija novu energiju, želi da isprobava nove stvari, shvata da je život kratak i još želi postići, doživeti mnogo toga što je sebi pre uskraćivao… Dok jedan traži ono što mu nedostaje, drugi to doživljava kao izdaju. Ni najčvršći brakovi nisu imuni na takav ishod.

Deca koja odlaze iz kuće

Mnogim se parovima život drastično menja kada im deca odu od kuće. Od supružnika punih ljubavi, postali su brižni roditelji s jednom jedinom zadatkom – odgajiti i školovati svoje dete. Odavno su jedno drugo prestali da doživljavaju kao muškarca i ženu. Sada kada više nemaju obaveza oko dece i imaju vremena za sebe – često ne znaju da ga iskoriste. Izgubili su bliskost, a brak je postao samo navika. Mnogi shvataju da ne žele tako da žive do kraja života.

Foto: Pexels

Kako sprečiti da se to dogodi 

Naučite iskreno da razgovarate sa svojim partnerom. Nemojte ćutati o pritužbama i željama, već o njima aktivno razgovarajte. Tražite kompromise, činite međusobne ustupke štiteći porodične vrednosti. Shvatite da ste tim. Ako vam je još uvek stalo do vašeg partnera, pokažite to. Pokažite mu da vam je i dalje važan i potreban. Čvrsti brakovi nisu izgrađeni samo na poljupcima. Prava ljubav je i dodir, nežnost, senzualnost, želja da zadovoljite svoju drugu polovinu, da budete s njom, bez obzira na sve. Kada dođe do sukoba, vodite otvorenu raspravu kako biste razumeli njegove razloge. Nikada nije samo do jedne osobe.

sensa.mondo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sladjana
28/01/2023 14:24

Na zalost nekafa brakovi ” luknu ” a da se raxlog i ne zna. I to nakon mnoho zajednickih hodina. Steta.

Miša
28/01/2023 20:20

Brak je velika stvar. Tesko se može objasniti u kratkim crtama. Kod svakog je brak različit samo sto je obaveza u braku svakom skoro ista. Mnogi misle da mogu ispuniti bračne obaveze ali vremenom uvide da to nije baš tako i onda se stvara navika. Navika je loš stav za brak. U takvim situacijama uvek jedan supruznik trpi gde se takva netrpeljivost širi na celu porodicu. Dete uvek staje na hednu stranu od roditelja, a druga misli da je izgubljeno sve i uzalud poklonio trud, ljubav i ostale vrednisti. Postane ranjen u duši. Tokom godina i zrelosti ciljevi se ostvaruju… Učitaj još »