Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Grad Novi Sad/Screenshot Instagram/Ilustracija

Stepen razvijenosti lokalne samouprave ne ogleda se samo u pokretanju infrastrukturnih projekata i dovođenju investitora, već i tome koliko se ulaže u kulturu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ulaganje u kulturu smatra se važnim, jer predstavlja jedan od načina na koji društvo prenosi svoju istoriju, vrednosti i identitet na generacije koje dolaze. Grad Novi Sad poznat je po raznovrsnim kulturnim događajima – najčuveniji je svakako Exit festival, ali tu je i Novosadski jazz festival, Festival uličnih svirača, ali i po velikoj podršci kulturnim udruženjima i institucijama.

U Novom Sadu, gde se mnoge kulture prožimaju međusobno, ideja evropske kulture u punoj meri živi svoj smisao. Zato ne čudi što je, kao prvi grad van Evropske unije, baš Srpska Atina ponela titulu Evropske prestonice kulture. Ta je godina i Francuskom institutu u Novom Sadu donela značajnu promenu.

Vladimir Marinković, rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu, kaže da je posle 17 godina Instituta dobio je novu adresu i prostor od oko 400 kvadrata i to zahvaljujući vlastima u tom gradu.

Vladimir Marinković; foto: Radivoj Hadžić

Na pitanje koliku podršku kao ustanova kulture imaju od grada Novog Sada, Marinković ističe da su saradnjom više nego zadovojni.

-Kao jedini zvanični strani kulturni centar u Novom Sadu, Francuski institut, koji je deo Ministarstva spoljnih poslova i ambasade Republike Francuske, ima podršku grada Novog Sada od otvaranja ogranka, od 2004. godine. Tadašnje gradske vlasti ustupile su Francuskom institutu na korišćenje prostorije u Pašićevoj ulici broj 33, gde je ogranak Instituta funkcionisao sve do jula 2021. godine, kada je preseljen u Kreativni distrikt. Institut od početka ima sjajnu saradnju sa gradskim vlastima, koja se osim ovog jako važnog segmenta rešavanja potreba za prostorom za delovanje, ogleda i u saradnji sa gradskim i pokrajinskim institucijama kulture i obrazovanja – navodi Marinković.

On ističe da “od svog otvaranja, Francuski institut učestvuje u kulturnim, obrazovnim, naučnim i turističkim manifestacijama koje organizuju ili ko-organizuju nadležni sekretarijati gradske Uprave”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Komunikacija i odnosi sa Gradom Novim Sadom su na zaista sjajnom nivou i mi smo više nego zadovoljni podrškom koju Institut dobija. Moram da naglasim da su prostorije koje je Institut koristio u Pašićevoj ulici u septembru 2019. godine vraćene prvobitnom vlasniku, Fondaciji Jelene Nestorović koja deluje u okviru Eparhije Bačke, sa kojom smo takođe imali izuzetno dobre odnose i koja nam je izašla u susret po brojnim pitanjima – kaže Marinković.

Naš sagovornik navodi da je Institut preseljen u Kreativni distrikt koji se još uvek obnavlja, ali koji je za vreme godine titule Evropske prestonice kulture bio jedan od epicentara kulturnih programa i dešavanja.

-Kreativni distrikt je pored Kulturnih stanica koje su izgrađene i obnovljenog Podgrađa Petrovaradina, jedan od legata EPK, koji će se tek razvijati i koji je možda i najvažniji arhitektonsko-kulturni projekat u ovom delu Evrope. Mi smo pre svega zahvalni gradonačelnicima Milošu Vučeviću i Milanu Đuriću, zatim Fondaciji Novi Sad 2022 na ideji i podršci da Francuski institut bude preseljen u Distrikt, kao i pomoćniku gradonačelnika zaduženom za međunarodne odnose Aleksandru Petroviću koji nam pruža nesebičnu i iskrenu prijateljsku podršku od samog početka. Francuski institut koristi nove prostorije za organizovanje kulturnih dešavanja, izložbi, koncerata, književnih večeri, projekcije filmova i drugih programa. U njima je naravno smeštena i škola francuskog jezika koja sada raspolaže modernim i lepo opremljenim učionicama koje mogu da prime još vise poalznika naših kurseva. Ovaj prostor nam omogućava da postojeće programe i projekte podignemo na još viši nivo i da nastavimo saradnju sa svim partnerima iz Novog Sada ali i iz cele Vojvodine – naveo je Marinković.

Foto: Screenshot Instagram

On je istakao da je nove prostorije svečano otvorio predsednik Senata Francuske Žerar Larše novembra prosle godine, koji je posle predsednika Emanuela Makrona, drugi najviši zvaničnik Francuske koji je posetio Srbiju u poslednjih nekoliko godina.

-Postojanje Francuskog instituta je vrlo značajno za Francuze koji žive ovde, iako je naš zadatak i naša glavna misija predstavljanje i približavanje francuskog jezika i francuske kulture lokalnoj publici. U tom smislu, Francuzi koji žive u Vojvodini su i sami ambasadori francuske kulture i neki od nih aktivno učestvuju u organizaciji li realizaciji naših aktivnosti. Postoji i grupa na drušstvenoj mreži Fejsbuk koja okuplja Francuze i frankofone iz Novog Sada i koja organizuje redovna okupljanja u pravom francuskom duhu.

Foto: Grad Novi Sad

Srpska Atina – renesansa kulturnog života

PRVI GRAD VAN EU KOJI JE DOBIO TITULU EVROPSKE PRESTONICE KULTURE

Novi Sad je prvi grad van EU koji je proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2022. godinu. Jedinstvena i prestižna titula, smatra se jednim od najvećih evropskih priznanja, svedoči o velikom uspehu Novog Sada. Realizacijom ovog važnog projekta Novi Sad je dodatno potvrdio svoju međunarodnu reputaciju svrstavajući se rame uz rame sa evropskim metropolama kulture. Takođe, Novi Sad je prvi put u istoriji dobio Koncertnu dvoranu, Dom muzičke i baletske škole. Usvojena je petogodišnja strategija razvoja kultiure u koju je uključeno 33 ustanove kulture, a za dosadašni rad Fondacije, stigla su i priznanja.

J.J.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments