Претрага
Претрага
Close this search box.

Recept dana: Srpska sarma – najukusnije zimsko jelo, zgodno i za porodični ručak, ali i za slavsku trpezu

Foto: Profimedia

Maltene da ne postoji osoba koja može da odoli dobroj domaćoj sarmi. Za ovo preukusno jelo od mlevenog mesa i kiselog kupusa postoji više recepata, ali će vas ovaj, sigurni smo, oduševiti.

Fil se ne priprema onako kako ste navikli, ali je i ovaj, verujte nam na reč, preukusan. Pogotovo jer mu pržena slanina daje poseban šmek.

Pomešajte sve sastojke, prema uputstvima, i dobićete idealno slavsko ili porodično jelo.

Vreme pripreme:

  • 180 minuta

Sastojci:

  • 2,5 kg  kiselog kupusa
  • 500 g svinjskog mlevenog mesa
  • 500 g junećeg  mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 250 g pirinča
  • 300 g svinjskih sušenih rebara
  • 50 g slanine
  • 50 g sremske kobasice
  • lovorov list
  • jaje
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice bibera
  • 3 kašičice biljnog začina
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • voda

Za zapršku

  • 20 g masti
  • kašika brašna
  • 2 kašike mlevene paprike

Priprema:

Listove kupusa odvojite i potopite ih malo u vodi, a četvrtinu glavice iseckajte na kockice. Nekoliko listova kupusa stavite na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu, a preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra. Propržite crni i beli luk, kao i seckanu slaninu, pa tu smesu istresite u činiju i u nju dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine, pa sve dobro promešajte rukama. Sarme uvijajte a zatim ih ređajte u šerpu. Između njih stavljajte suva rebra, kobasice i seckani kupus. Ubacite na kraju lovorov list, prekrijte sarme listovima kupusa, šerpu nalijte vodom i kuvajte. Sarmu prekrijte tanjirom i kuvajte je tri sata na laganoj vatri. Toplu vodu dolivajte po potrebi, a 15 minuta pred kraj dodajte i zapršku.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti