Foto: The Jakarta Post

Jamu je praksa biljnog lečenja koja se pojavila još u 13. veku. Etimološki, istraživači su ga pratili do dve drevne javanske reči: djampi, koja se može tumačiti kao „lečenje kroz bilje“ i oesodo, koja je prevedena jednostavno kao „zdravlje“ — i njena upotreba je jednako široka po prirodi.

Za razliku od brojnih drugih holističkih medicinskih sistema, jamu nema jedinstven skup smernica. Najčešći sastojci pića uključuju različite oblike đumbira, kurkume i cimeta (svi imaju antiinflamatorna svojstva), uz kokosovu vodu bogatu kalijumom. Ako nemate kokosovu vodu mi vam donosimo recept koji možete da napravite i bez ovog sastojka.

Potrebno vam je:

1 šoljica sveže kurkume, očišćene i iseckane
½ šoljice svežeg đumbira, očišćenog i iseckanog
4 šoljice vode
½ šoljice meda
¼ šoljice sveže ceđenog soka od 2 – 3 limete

U blender dodajte kurkumu, đumbir i vodu i izblendirajte dok se sastojci ravnomerno ne smiksaju. Ulijte smesu u lonac pa stavite da kuvate na srednje jaki plamen. Kad prokuva, smanjite vatru tako da se napitak lagano krčka oko 15 minuta. Pomerite lonac s vatre, pa napitak začinite medom i sokom od limete. Promešajte, pa procedite kroz sito. Prelijte u teglu i čuvajte u frižideru. Napitak možete piti topao, na sobnoj temperaturi ili rashlađen kockicama leda.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments