Foto: Foods Guy

Rogač u prahu se često koristi kao prirodni zaslađivač u pekarskim proizvodima- sladak je i ima jedinstven ukus. Plod sadrži mnogo kalcijuma, minerala važnog za zdravlje kostiju, koji takođe pomaže da vaše srce, nervi i mišići dobro funkcionišu. Dve kašike praha rogača imaju 42 mg kalcijuma. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Kod nekih ljudi gluten pokreće njihov imuni sistem da napadne tanka creva. Ovo stanje se naziva celijakija. Ako imate celijakiju ili ste osetljivi na gluten, morate izbegavati hranu koja sadrži gluten. Rogač u prahu je bez glutena. Dobra vest i za one koji traže zamenu čokoladi je da rogač ne sadrži kofein. 

Foto: Paleo Plan

Ako smo uspeli da vas prethodnim rečenicama ubedimo zašto je rogač dobar za zdravlje organizma, napravićete i ovaj kolač. Rogač je mediteranska biljka, najviše ga ima u Italiji, Španiji, Portugalu, a iz Dalmacije nam stiže starinski recept za ovaj kolač.

Mleveni rogač možete pronaći u zdravoj hrani ili bolje snabdevenim marketima.

Sastojci

4 jaja
1 šoljica šećera
1 vanilin šećer
1 šoljica ulja
100 grama rogača
1 supena kašika kakaa
150 grama brašna
1 prašak za pecivo
4 – 5 narendanih jabuka
Džem od kajsija/šljiva
Istopljena čokolada za kuvanje i šlag po izboru
Foto: Heathline
Oguljene jabuke krupno izrendajte. U jednoj posudi pomešajte brašno s rogačem, kakaom i praškom za pecivo. U drugoj penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, izmiksajte i postepeno dodajte brašno pomešano s rogačem, kakaom i praškom za pecivo. Smesu sedinite i na kraju kašikom umešajte izrendane jabuke. Smesu izlijte u dobro namašćen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obloženu tepsiju ili kalup za kuglof. Pecite u dobro zagrejanoj peći na 180 stepeni dok se smesa ne odvoji od ivica kalupa, oko 30 minuta, a 50 – 60 minuta u kalupu za kuglof. Topao kolač premažite džemom od šljiva ili kajsije, a po želji prelijte i istopljenom čokoladom za kuvanje i šlagom.
nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments