Foto: Shutterstock
Registrovan je prvi slučaj flurone u Srbiji, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i koronavirusa kod jedne osobe, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović.

Ona je gostujući na RTS rekla da je pre nedelju dana kod jedne osobe registrovan prvi slučaj prisustva sars-kov-2 virusa i virusa gripa.

-Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju – navela je Jovanovićeva.

Istakla je da će se flurona ponavljati, te da Institut Torlak prvi put u ovoj godini na uzorcima koji se dostavljaju utvrđuje prisustvo i jednog i drugog virusa.

Flurona predstavlja istovremenu zarazu korona virusom i sezonskim gripom, tako da je naziv ove pojave nastao upravo kombinacijom reči “korona” i reči “flu”, što na engleskom znači grip.
Prvi slučaj flurone potvrdile su izraelske vlasti krajem decembra. Početkom januara registrovana je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nema smisla
21/01/2022 08:24

Kojim testom kad PCR necrazlikuje obicnu prehladu od bilo kod Corona virusa?
Radili su gensko sekvenciranje uzorka i nasli spajk?
Ajte molim vas, pa taj spajk je u svim koronama