Rekordan broj kineskih turista u Srbiji

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kineski turisti su u prva četiri meseca ove godine za čak 45% povećali broj noćenja u Srbiji u odnosu na isti period 2019, kada je bilo najviše gostiju iz Kine, rekao je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

– Ovo je najbolji mogući nagoveštaj da ćemo u 2023. godini imati rekordan turistički promet sa Kinom – rekao je Kandić za Betu.

Precizirao je da su kineski turisti od januara do aprila ove godine ostvarili više od 78.000 noćenja, što je povećanje od 45% u odnosu na isti period poslednje prepandemijske godine.

– Prestigli smo rezultate iz 2019. godine iako su kineske vlasti tek u martu svojim građanima omogućile grupna putovanja u Srbiju – rekao je Kandić.

Kako je naveo, pored boravka u Beogradu i Novom Sadu kineski turisti trenutno putuju dosta po unutrašnjnosti zemlje.

– Primera radi, imali smo turističku grupu koja je 14 dana boravila u našoj zemlji – dodao je Kandić.

Istakao je da je kinesko tržište za Srbiju najveći prioritet, i tu se beleže dobri rezultati sa gotovo svih emitivnih tržišta o čemu svedoči rast noćenja stranih gostiju za više od 30% u prva četiri meseca ove godine.

– Podaci relevantnih međunarodnih institucija u turizmu takođe pokazuju da je Srbija u ovoj godini u odnosu na period pre pandemije u samom vrhu zemalja u Evropi po međunarodnim prihodima od turizma i poseti stranih gostiju – rekao je Kandić.

ekapija.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti