Foto: gradskeinfo.rs

U Radničkoj ulici u Novom Sadu, osim Novosađana, žive i mamut i džinovski jelen iz ledenog doba, riba moruna dugačka skoro dva metra i beloglavi sup star više od jednog veka.

Reč je Prirodnjačkoj zbrici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koja broji oko 25.000 predmeta iz raznih perioda istorije područja AP Vojvodine.

Kako nam je rekao dr Oliver Fojkar, najznačajniji predmet ove zbirke je lobanja runastog mamuta iz ledenog doba. Konkretno ovaj primerak za vreme života bio je visok 4 metra, a težak oko 6 tona, zbog čega je jedan od ređih primeraka u Evropi. Pronađen je 1947. godine u koritu reke Tise.

„Najsvežiji“ primerak ove zbirke je evropski jelen, dodat pre samo mesec dana. Jedan od najstarijih eksponata u muzejskim zbirkama Zavoda je beloglavi sup iz Obedske bare, star 113. godina.

Takođe, iz perioda ledenog doba čuva se i lobanja sa rogovima džinovskog jelena. Original se čuva u Sremskoj Mitrovici, a u Novom Sadu nalazi se jedna od dve kopije.

Nesvakidašnji prizor je i riba moruna, dugačka preko dva metra, koja se nekada mrestila i u Dunavu na prostoru AP Vojvodine.

Nekada su ove ribe mogle biti dugačke i od 6 do 9 metara, teške oko 2 tone, a živele su još u doba dinosaurusa. Danas su veoma ugrožene i retke, a zbog izgradnje đerdapskih hidroelektrana ni ne zalaze u tok Dunava koji prolazi kroz AP Vojvodinu.

Foto: gradskeinfo.rs

Ukoliko ste sumnjali u postojanje Panonskog mora, sav dokazni materijal za to nalazi se u ovoj zbirci.

Tako možete videti fosile školjaka, korala, morskih ježeva, amonita i morskih riba, koje su nekada živele u vodi koja je prekrivala današnju AP Vojvodinu.

Važno je napomenuti da je već dugo zabranjen odstrel životinja radi prepariranja, te su primerci retkih životinja ili izrazito stari, ili je reč o životinjama nastradalim u prirodi, pronađenim u svojim staništima, pored puta i slično.

Foto: gradskeinfo.rs

Prema rečima dr Olivera Fojkara, zaduženog za odnose s javnošću Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, ovu zbirku godišnje obiđe od 20.000 do 25.000 posetilaca.

Najčešće su to ekskurzije i organizovane školske posete, ali ovu zbirku moguće je posetiti i bez grupe.

Prirodnjačka zbirka na adresi Radnička 20a otvorena je od ponedeljka do petka od 8 do 16 časova za organizovane i pojedinačne posete, a subotom od 10 do 18 časova za pojedinačne posete.

Za skromnu cenu od 200 dinara, koliko košta ulaznica, biće vam otvoren prozor u kompletnu istoriju životinjskog sveta sa ovih prostora.


gradskeinfo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments