Foto: Silard Kovač, DZPPS / Ustupljene fotografije

Rode koje su svile gnezda na kosturu nezavršenog objekta u novosadskom naselju Klisa zaustavile su radove na izgradnji velikog poslovnog kompleksa veličine 24,4 hektara na toj lokaciji. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode postavio je uslov da one ostaju tu dok im se ne pronađe novo stanište, tako da će investitori morati da sačekaju da se rodama pronađe odgovarajući dom.

Planom detaljne regulacije pomenutog prostora za poslovanje na uglu Temerinskog puta i državnog puta A1 (auto-put Novi Sad – Beograd) predviđena je izgradnja megamarketa, pivare i još poslovnih sadržaja koji će morati da sačekaju dok se zaštićene bele rode ne izmeste sa konstrukcije napuštenog kompleksa “Rodić”.

Ovaj kompleks našao se u sklopu Plana detaljne regulacije pred odbornicima Skupštine grada Novog Sada koji su ga nedavno i usvojili uz uvažavanje postavljenog uslova Zavoda za zaštitu prirode da se rodama koje godinama Novosađanima mame osmeh na lice nađe adekvatan dom.

Foto: Silard Kovač, DZPPS / Ustupljene fotografije

Podsetimo, kompleks “Rodić” na kome se gnezde rode danas čine dva odvojena preduzeća – “Hajneken Srbija Zaječar” (13,6 hektara) i “Merkator-S” (8,2 hektara), zbog čega se javila potreba za razdvajanjem poseda. Kompleksi su izgrađeni radi proizvodnje i distribucije piva (28.869 kvadratnih metara), odnosno trgovine na malo – megamarket (25.231 kvadratnih metara), a uz glavne objekte realizovani su i pomoćni, kao i drugi sadržaji za skladištenje, preradu otpadnih voda, manipulativne i parking površine.

U zapadnom delu započeta je gradnja prodajnog objekta, s tim da je urađena nepotpuna konstrukcija betonskih stubova, na kojima su se rode ugnezdile, što je pak uslovilo pitanje zaštite tih ptica selica. Budući da u prvobitnom predlogu plana nije bilo reči o očuvanju staništa belih roda, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je nadležnoj Gradskoj upravi uputio primedbu, koju su urbanisti usvojili. Nacrt je dopunjen i dodat je uslov da investitori, pre bilo kakvih radova, ishoduju uslove zaštite od Pokrajinskog zavoda.

Na stubovima nezavršenog objekta se, kako je navedeno, nalazi između 25 i 35 gnezda belih roda, strogo zaštićene vrste prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih biljaka, životinja i gljiva.

– Prema članu 74. Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je između ostalog ugrožavanje i narušavanje staništa strogo zaštićenih vrsta. Obaveza je investitora da pre bilo kakvih radova na pomenutoj betonskoj konstrukciji, koja je stanište strogo zaštićene vrste, na osnovu člana 9. Zakona o zaštiti prirode, ishoduje uslove zaštite prirode od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i da obavesti Zavod, radi zbrinjavanja roda na drugoj lokaciji – navedeno je u predlogu plana detaljne regulacije.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

To su za “Blic” potvrdili i nadležni iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji kažu da u neposrednoj blizini sadašnje lokacije ima više mesta na kojima bi mogli biti postavljeni stubovi sa veštačkim gnezdima za bele rode.

– U periodu odsustva roda sa gnezda (od 1. septembra do 1. marta) potrebno je postaviti držače i na njima platforme za bele rode na način da ih one prihvate i na njima nastave bezbedno gnežđenje – objašnjavaju nadležni iz Zavoda.

Dodaju i da su spremni da pomognu investitorima i izvođačima radova na tom potezu, te da im svojim savetima olakšaju da se reši taj problem na obostrano zadovoljstvo a na dobrobit životinja.

Podsetimo, Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su 2017. u svojevrsnoj koloniji u naselju Klisa pronašli osam gnezda, da bi brojnost rasla sve do 2021. kada su izbrojana čak 33 para roda. Prošle godine u koloniju je došao 31 par, a njih 26 uspešno je ostavilo potomstvo. Rodama je potrebno izuzetno umeće da naprave velika i stabilna gnezda na toj visini, prkoseći čestim olujnim vetrovima. Upravo tako su najmanje tri gnezda stradala ovog proleća.

– Novi Sad se vekovima razvijao na močvarnim poljima koja su isušena i zatrpana. Ta nekada bogata staništa nepovratno su nestala, a sa njima i kolonije ptica močvarica. Međutim, nekima od njih, poput roda i galebova, sada pogoduju komunalne deponije na kojima pronalaze nove izvore hrane, kao što su tone otpadne hrane iz domaćinstava. Bele rode su se prilagodile novonastalim uslovima i otpad koji mi ljudi proizvodimo okrenule u svoju korist – objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

blic.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
vtropir
02/03/2023 19:10

treba postaviti korpe koje će nadvisiti objekat kao u Tarašu i Aradcu iznad stubova niskonaponske mreže

Mare
03/03/2023 07:33

E baš nam treba još jedan takav objekat. Tačno grad ne može da funkcioniše bez njega.

Smic
03/03/2023 08:44

Teško ćete ih premestiti, pa oni došli kod rođaka(Rodić).