Foto: Pexels

Roditelji ne treba da insistiraju na pričanju dok ne sazri potreba u detetu da im da odgovor, a svi oni roditelji koji imaju dilemu kako da razgovaraju trebalo bi da odu u savetovalište, izjavila je danas psihijatar Slavica Đukić Dejanović

Ona je za Tanjug rekla da će doživljaj koji deca, koja su bila svedoci pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar”, imati u svom sećanju biti neizbrisiv, ali da roditelji treba da pričaju na način da dete postavlja pitanja, a da oni budu spremni na odgovore. Đukić Dejanović smatra da najveći broj roditelja spontano oseća šta treba da kaže, ali dodaje da svi oni koji imaju dilemu kako da kažu i razgovaraju sa svojom decom, treba da odu u savetovališta i kažu neka svojstva svog deteta i nešto o tom odnosu, kako bi taj njihov razgovor i roditeljska podrška bila atraumatska.

“Očigledno da moramo na sve maladaptivne situacije reagovati. Ako se problem ne reši kad je mali, biće veliki i onda je reakcija neuporedivo drugačija i teža” istakla je ona u izjavi za Tanjug.

tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments