Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Romantika i romantični trenuci postali su luksuz. To pokazuju i cene u cvećarama i pijacama. Za predstojeće praznike, Dan zaljubljenih i Dan žena, cene gotovo svog cveća drastično su skočile. Prodavci ističu da je to do distributera konkretno, a ne do samih država iz kojih se uvoze. 

Najprodavanije cveće za Dan zaljubljenih definitivno je crvena ruža. Iz jedne novosadske cvećare rekli su za naš portal da se cena ruža kreće između 300 i 400 dinara, te da će ta cena ostati do sredine marta.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ruže su početkom februara poskupele. Sve su uvozne, nema domaćih ruža. Za jedan buket trebalo bi da se izdvoji od 2.500 dinara pa naviše. Trenutno jedna ruža košta 300 dinara, ali biće i 400- istakli su iz cvećare.

Isto tako, može se kupiti i nešto jeftinije cveće a koje dolazi iz naše zemlje. To su gerberi, koji koštaju 130 dinara, karanfili su 100 dinara, ali oni gube na svojoj popularnosti, navode iz cvećare.

-Najskuplji rezani cvet je kraljevski ljuljan, koji je 800 dinara. A od saksijskog cveća to je svakako orhideja, za koju treba izdvojiti oko 2.500 dinara- rekla je prodavačica.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sve ruže dolaze iz Holandije. Skoro 95 posto uvoza dolazi iz ove evropske zemlje. Na Limanskoj pijaci cene su niže, ali i tu kažu da se ovih dana očekuje poskupljenje.

-Za sada su ruže 100 dinara, ali će ovih dana poskupeti do 200 dinara po komadu. Za sada su nam lale takođe 100 dinara, buket lala od 11 komada možete kupiti po ceni od 1000 dinara- rekla je za NS Uživo jedna od prodavačica na ovoj pijaci.

Jedna od njih ističe da cene uglavnom zavise od distributera, a ne od samih država iz kojih se uvoze.

-Cvet nema cenu ako hoćete da izmamite osmeh na licu vaše drage osobe- kazala je kroz osmeh jedna od prolaznica.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Distributer
09/02/2022 12:22

Ne širite laži!