Foto: Profimedia/Ilustracija

Oni koji prekrše novu uredbu o noćnoj buci će se suočiti s novčanom kaznom do 1000 evra.

Saobraćajna buka u noćnim satima može da bude nepodnošljiva, a dovoljan je samo jedan sportski automobil i motocikl s brzim i žestokim vozačem da vam miran san pretvori u haos nesanice.

Gradska skupština rumunskog glavnog grada Bukurešta je nedavno predstavila nacrt skupa propisa s ciljem smanjenja količine buke koju proizvodi saobraćaj u gradu. Novim projektom je predviđena zabrana noćnog saobraćaja automobila i motocikala koji proizvode buku veću od 95 decibela, navodi Revija HAK.

Merenje buke koju proizvode vozila koja učestvuju u saobraćaju će izvršiti saobraćajna policija i rumunski Auto registar, na bazi protokola koji su već sklopila ova dva tela. Iste institucije će sprovoditi programe s ciljem informisanja vlasnika automobila u Bukureštu o novoj uredbi.

Saobraćaj automobila i drugih vozila koja su glasnija od 95 decibela bi bio dozvoljen samo između 8 i 21.59 sati. Oni koji prekrše novu uredbu o noćnoj buci će se suočiti s novčanom kaznom do 1000 evra.

Foto: Pixabay

Inicijator nacrta je Uprava za okolinu gradske skupštine Bukurešta. Predstavnici institucije tvrde da je buka koju proizvodi drumski saobraćaj najvažniji izvor zagađenja bukom u Bukureštu. Uprava procenjuje da je više od 700.000 stanovnika glavnog grada pogođeno glasnim automobilima i motociklima tokom noći i da se normalne granice buke rutinski prekoračuju na 59 ulica Bukurešta.

U Bukureštu postoji 12.419 zgrada u područjima s noćnom bukom većom od 60 decibela. Buka iznad ovog nivoa stvara neprijatnosti, remeti san, utiče na mentalno zdravlje, radnu produktivnost, proces učenja i društveno ponašanje, izaziva stres i može da izazove hronični umor, nesanicu ili kardiovaskularne bolesti.

telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments