Foto: rafastockbr/Shutterstock
Rusija i Iran će “napustiti” dolar u budućim bilateralnim transakcijama.

Kako navode iz Moskve, dve zemlje bi uskoro mogle da sklope sveobuhvatan sporazum o saradnji, pošto jačaju veze, preneo je Sputnik International.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov obratio se prilikom posete Vladimira Putina Iranu, navodeći da su Moskva i Teheran pouzdani dugogodišnji partneri.

On je takođe naglasio da će dve zemlje postepeno napuštati praksu korišćenja američkih dolara za procenu obima bilateralne trgovine.

-Svi znamo da su trgovinsko-ekonomski odnosi dve zemlje prošle godine premašili četiri milijarde američkih dolara, iako je možda pogrešno računati to u američkim dolarima, a vremenom ćemo se verovatno udaljavati od ove prakse kako razvijamo našu saradnju u bankarskom finansijskom sektoru – rekao je Peskov u intervjuu za iransku državnu televiziju.

Zvaničnik je rekao i da je samo u poslednjih nekoliko meseci trgovinska razmena između Rusije i Irana povećana za 31 odsto.

Peskov je komentarisao i zapadne sankcije i istakao da Rusija i Iran imaju mogućnost da izgrade dobru saradnju, što će minimizirati posledice sankcija, prenosi Sputnjik na srpskom.

Prema njegovim rečima, ovo nije prva decenija da se Iran nalazi pod sankcijama i on se dobro adaptirao na njih, kako bi razvio i poboljšao blagostanje svog naroda uprkos sankcijama. On je istakao da se takođe i Rusija navikla na sankcije, dodajući da su ograničenja protiv zemlje uvedena još od vremena SSSR-a.

b92.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments