Foto: Vox/ Getty Images
Ruski zakonodavci podržali su u četvrtak nacrt zakona kojim bi se proširila postojeća zabrana promocije „LGBT propagande“ među decom kako bi uključila ljude svih uzrasta, što kritičari vide kao pokušaj daljeg zastrašivanja i ugnjetavanja seksualnih manjina.

Vlasti su već iskoristile postojeće zakone da zaustave marševe ponosa i privedu aktiviste za prava homoseksualaca.

Prema novom zakonu, koji je u prvom čitanju jednoglasno usvojila Državna Duma donjeg doma, svaki događaj ili čin za koji se smatra da promoviše homoseksualnost na internetu, filmu, u knjigama, reklamama ili u javnosti mogao bi biti kažnjen velikom kaznom.

Zakonodavci kažu da brane moral pred onim što tvrde da su „neruske“ liberalne vrednosti koje promoviše Zapad, ali grupe za ljudska prava kažu da su ti potezi osmišljeni da zabrane predstavljanje manjina poput lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT) u javnom životu.

Prema zakonu, građani bi mogli biti kažnjeni do 400.000 rubalja (6.500 dolara) zbog promovisanja „LGBT propagande“.

Pravnim licima preti novčana kazna do pet miliona rubalja, dok će stranci koji budu proglašeni krivim biti deportovani iz Rusije.

Fena

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana
28/10/2022 12:42

Odlična logika! LGBT pripadnici su užasni i treba ih iskoreniti, al zato je rat super pa njega promovišu i upražnjavaju.

Vidoje
28/10/2022 13:53
Reply to  Ivana

Vodi ih kuci sebi i mami kad ih toliko volis!