Grunge flags of Russian Federation and Ukraine divided by barb wire with soliders pointing weapon at each other illustration, concept of tense relations between west and Russia

Ruska vojska u nedelju kasno popodne i uveče izvela je žestoki napad na celokupnu teritoriju Ukrajine balističkim i krstarećim raketama na ključnu infrastrukturu, posle čega je 50 posto države ostalo bez struje, vode i interneta i to za 2. i 30 minuta koliko su udari trajali.

Ovaj napad posledično je osetila i Moldavija gde je takođe znatan deo ove male države uklještene između Rumunije i Ukrajine ostao isto bez struje.

U nedelju kasno popodne sa brodova i podmornica u Crnom moru lansirane su krstareće rakete tipa Kalibr. Sa strateških bombardera TU-95 MS iz zone Kaspijskog jezera lansirane su krastareće rakete H-101.

Žestoki su udareni ciljevi bili oko dva grada Harkova i Dnjepropetrovska gde su napadnute kasarne i skladišta. Na meti se našao i Nikolajev sa nekoliko udara.

Ukrajina je saopštila da je njihova PVO uspela da obori 9 od ukuno 11 lansiranih projektila, ali je ostalo nejasno ko je i na koji način uspeo devet ciljeva da pogodi?!

Međutim u nedelju uveče oko 21 čas iz Belgorodske oblasti lansirano je ukupno na ciljeve oko Harkova 20 balističkih raketa tipa Iskander M i K kojima je napadnuta termolektrana u samom Harkovu, toplana zbog čega je grad ostao bez struje. Na objektima su usledili požari, a veći deo oblasti i pojedini regioni bili su bez struje dok nije obavljeno premošćivanje

Ubrzo je useldio novi žestoki udar raketama po neliko termoelektrana, toplana. Čak je i jeku besnog obraćanja Zelenskog usledio prekid.

Ubrzo usledila je informacija da su i ostali regioni napadnutu među kojima je Kijevski i Poltavski region. I pojedini delovi prestonice us ostali bez struje.

Na meti u ranim jutarnjim časovima našala se i vazduhoplovna fabrika Motosič u Zaporožju koja je takođe gađana krstarećim raketama.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments