Foto: Pexels
Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je sve spremno za početak nove školske godine i da će se u 1.829 osnovnih i srednjih škola oglasiti zvono i biti intonirana himna Bože pravde.

Ružić je za RTS rekao da će u klupe sutra sesti 65.000 prvaka i najavio i dvocifreno povećanje plata u prosveti.

-Važno je da deca budu u bezbednom okruženju sa svojim nastavnicima, ima entuzijazma, nadahnutosti i kod prosvetnih radnika i kod učenika i od sutra imaćemo žamor, žagor, osmehe na licu i osnovna intencija je da idu putem sticanja novih znanja – rekao je Ružić.

Istakao je će himna biti intonirana i u predškolskim ustanovama i dodao da je važno da, kao i u drugim državama, poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedna od njih je i himna.

Ružić je naveo da ima 150.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu, da ove godine ima 65.000 prvaka, a da u osnovnim i u srednjim školama ima više od 740.000 učenika.

-Ako dodamo decu iz predškolskih ustanova i decu na fakultetima to je 1.100.000 nečije dece, unuka – tri četvrtine populacije – naglasio je Ružić.

Naveo je da je odlučeno da nastava bude neposredna i istakao da je taj model nastave nabolji i da je direktna interakcija najbolja za obrazovnovaspitni rad.

-Tim za škole može da predloži restriktivnije mere, situacija se prati, ali sutra praktično tih mera nema, osim nominalno što je prirodno -rekao je Ružić.

Govoreći o merama štednje, Ružić kaže da je uveren da će buduća Vlada, uz podršku predsednika Srbije, staviti na listu prioriteta obrazovni sistem i ističe da je reč o budućnosti naše države i da o tom sistemu moramo na specifičan način voditi računa.

-Očekuje nas jesen i zima koja je upitna sa aspekta energetske situacije, mislim da će država kao i do sada uvek pokazati spremnost, da ćemo imati rešenja i da će obrazovni sistem biti na listi prioriteta.

Ministarstvo energetike je izašlo sa merama, videćemo koliko će se te mere reflektovati na školstvo. Uveren sam da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje, ne smemo dozvoliti da đaci sede u hladnim učionicama, može da se desi neki sporadični incident”, kaže Ružić.

Ukazao je da je značajan dijalog i obostrano poštovanje i uvažavanje legitimnih zahteva koji dolaze od sindikata i istakao da će povećanja plata biti i da će sektorska povećanja ići sa januarskom platom. Ružić je naveo da će povećanje ovoga puta biti značajno veće nego prošle godine, da će biti dvocifreno i da je to dobar trend koji ova i prethodna Vlada prate.

Odgovarajući na pitanje da li ostaje u novom kabinetu Ane Brnabić na poziciji ministra prosvete, Ružić je rekao da nema manir da se bavi spekulacijama, već radi posao predano.

-Uvek sam na raspolaganju državi i svojoj Socijalističkoj partiji Srbije i političkim partnerima – rekao je Ružić.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments