Foto: GETTY IMAGES
Jarko ružičasta droga iz Kolumbije koja je mešavina MDMA i ketamina postaje sve popularnija u Evropi.

Na ulici se zove „tusi“ (od „2C“) – a mediji i policija je zovu „ružičasti kokain“ iako ne sadrži kokain. Sve češće ga zaplenjuje policija u Španiji, i na drugim mestima u Evropi.

U velikim gradovima Kolumbije, droga je postala sinonim za novu generaciju mladih dilera koji je i prave i prodaju, pre svega u noćnim klubovima u zemlji i turiste u potrazi za seksom.

Dileri je zbog specifične boje guraju kao rad ekskluzivniji od kokaina, ali tusi je više brend nego specifična supstanca.

Tusi se prvi put pojavila na ulicama Kolumbije oko 2010. Ružičasti prah, obojen bojom za hranu kako bi se izdvojio od drugih praškastih droga, i često sa mirisom jagode, nazvan je „tusi“ jer je sadržao psihodelik 2CB.

Noviji forenzički testovi su pokazali da se tusi u međivremnu pretvorila u nepredvidljivu mešavinu, koja najčešće sadrži različite proporcije ketamina i MDMA, popunjenu kofeinom. Proizvod, koji se pravi u lokalnim „uradi sam“ laboratorijama, varira u zavisnosti od svakog „kuvara“ i ustanovljeno je da sadrži niz drugih droga, kao što su benzos, met i katinoni, mada glasine da je otkriveno da sadrži fentanil nisu dokazane.

Korisnici doživljavaju mešavinu sedativnog tripa ketamina sa stimulativnijim radom MDMA-e i kofeina.

Španska policija je prošle nedelje saopštila da je uhapsila sedam članova bande za koje se tvrdi da su umešani u distribuciju kokaina i tusija u Madridu i Malagi nakon što su ih prokrijumčarili u koferima vazdušnim putem iz Latinske Amerike. Pretres njihovih domova u Španiji otkrio je 8 kilograma onoga što su policajci nazvali „ružičastim kokainom“, kao i običan kokain i gotovinu.

U avgustu je policija na ostrvu Ibica pronašla 13 kilograma, kako su nazvali, „ružičastog kokaina“, verovatno najveći ulov tusija u Evropi, zajedno sa regularnim kokainom i ketaminom, 440.000 evra u gotovini i jednom automatskom puštkom. Od 12 uhapšenih, većina su bili Britanci, a dvoje Kolumbijci. Ovog leta, lažna priča proširila se društvenim mrežama u kojoj se navodi da je serija tusija sečenih fentanilom izazvala niz predoziranja na Ibici. U maju je policija pronašla laboratoriju za drogu u gradu nedaleko od Madrida gde su navodno dileri spremali ružičasti kokain.

„Ova droga je povezana sa kulturom trgovaca neo-drogama u Kolumbiji“, kaže za VICE Hulian Kuintero, sociolog i istraživač u Social Technical Action, kolumbijskoj nevladinoj organizaciji. „Najbolja mesta za žurke i prostitutke od milion pezosa na najrazmetljivijim zabavama nisu u rukama tradicionalnih starih„pokrovitelja“, već smelih mladih dilera koji su naučili da ‘kuvaju’ tusi u sopstvenoj kuhinji. ” Kvintero kaže da je uz pomoć tusija kultura neo-droga „srušila monopol na novac i lepe žene koji su imali trgovci kokainom“.

„Sa tusijem svako može da se igra trgovca drogom. Kultura tinejdžerskih gangstera je demokratizovana.” On je rekao da je tusi najpopularnija droga među strancima koji traže seksualne usluge u Medeljinu i Kartaheni.

Danas je tusi peta najpopularnija droga u Kolumbiji i redovna je pojava na tržištu u zemljama kao što su Argentina, Venecuela, Urugvaj, Čile i Panama.

Foto: HELLSAINTCAT

Možda je bilo neizbežno da počne da se pojavljuje u Španiji, evropskoj zemlji koja ima najbliže veze sa kolumbijskim svetom droge. Droga je sporadično pronalažena u Španiji od 2011. godine, a jedna od prvih velikih akcija bila je 2016. godine, kada je devet osoba, uključujući i neke Kolumbijce, uhapšeno zbog laboratorije za tusi nedaleko od Madrida.

Ali stručnjaci kažu da su tokom poslednje tri godine videli skok u rasprostranjenosti ove droge širom Španije.

Istraživanje među 1.412 rekreativnih korisnika droga koje je ranije ove godine sprovela Energy Control, nevladina organizacija za smanjenje štete od droge, pokazala je da je jedan od petoro ispitanika rekao da je koristio tusi u poslednjih 12 meseci. Pre 2019. godine, ova nevladina organizacija koja testira droge, dobila je samo nekoliko uzoraka droge koje je identifikovala kao tusi, dok je u poslednje tri godine dobila čak 150.

“Vlada mišljenje da je „ružičasti kokain“ droga elite, koju koriste modeli i bogati ljudi, ali ovaj proizvod koriste ljudi sa svih nivoa“, kaže Klaudio Vidal, direktor Energi Control. „Iako se u početku mogla naći uglavnom u velikim gradovima poput Madrida ili Barselone, ili na turističkim lokacijama poput Ibice, Kosta del Sol, danas se proširila i na druge gradove.

Širenje tusija je deo sporog, ali značajnog pomaka u svetskoj nabavci droga, od lekova na biljnoj bazi kao što su kanabis, kokain i heroin do sintetičkih droga napravljenih u laboratorijama, koje je često lakše i jeftinije za proizvodnju, ali poput fentanila može biti nepredvidiviji i smrtonosniji.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments