Foto: elements.envato.com

Jedanaestogodišnja Aleksandra Bogunović i devetogodišnji Matija Vudragović  iz Novog Sada osvojili su prvo i drugo mesto na Svetskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici, održanom u Dubaiju, na kom je učešće uzelo više od 20.000 takmičara iz 70 zemalja širom sveta.

Cilj nadmetanja bio je da se u roku od tri minuta uradi što više zadataka, koji su podrazumevali izvođenje četiri osnovne računske operacije.

– Pripreme za takmičenje trajale su oko dva i po meseca na redovnim časovima u okviru programa za decu „Brainobrain” – rekao je predavač novosadskog edukativnog centra „Brainobrain Školarko” Novak Stanišić, dodajući da i pored truda koji su uložili, rad u centru nije bio dovoljan, pa su ga deca nastvljala samostalno u svojim kućama.

Kako objašnjava naš sagovornik, edukativni program „Brainobrain” vid je neformalnog obrazovanja namenjen za decu od četiri do 14 godina, koji im omogučava pravilan razvoj mozga, intelektualnih sposobnosti i životnih veština, a obuhvata deset razvojnih nivoa.

– Osim računanja na abakusu, imamo i deo koji se odnosi na neurolingvističko programiranje, odnosno, razvijanje socijalnih i psiholoških veština, brzine, multitaskinga, fokusa i koncentracije – objasnio je sagovornik.

Devojčica Aleksandra, državni prvak u brzom računanju, imala je prethodno iskustvo u takmičenju. Iz Dubaija se vratila sa peharom u rukama, a u pobedu je verovala jer, kako kaže, pozitivno razmišljanje jedna je od formula uspeha.

– Pripremala sam se dva-tri meseca, vežbajući zadatke slične onima na takmičenja – rekla je ona. – Imali smo 40 zadataka, a ja sam za tri minute uspela da uradim više od 30. Na takmičenje sam se prijavila sama, vodeći se prošlogodišnjim iskustvom, kada sam na onlajn nadmetanju, takođe, osvojila prvo mesto. Očekivala sam da ću biti najbolja, te kada su me proglasili pobednicom ni najmanje nisam bila iznenađena.

Matiji je ovo bilo prvo međunarodno iskustvo. Sa Državnog prvenstvu u mentalnoj aritmetici odneo je srebrnu medalju. Kako nam je otkrio, pripreme nisu iziskivale veća odricanja, naročito što je imao manje slobodnog vremena za odmor i druženje s vršnjacima.

– Zadaci su bili jednostavni – istakao je Matija. – Jedina poteškoća je vremensko ograničenje, a ja sam bio sporiji od očekivanog. Nadao sam se da ću biti među najboljima, jer sam i na Državnom prvenstvu postigao dobre rezultate. Kada sam se vratio iz Dubaija, učiteljica i drugari iz škole priredili su mi iznenadni doček s balonima, pa smo zajedno proslavili moj uspeh.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments