Edicija “Prva knjiga” Matice srpske pokrenuta je 1957. i namenjena je mladim piscima koji tek stupaju na književnu scenu. Do sada je u njoj objavljeno 287 naslova poezije, proze, kritike, književne teorije i esejistike. Pored toga što je stekla zavidan ugled, Matičina “Prva knjiga” je u srpskom izdavaštvu dvadesetog veka ujedno i najstarija edicija te vrste.

Pravo da konkurišu imaju autor ili autorka koji ne smeju biti stariji od 30 godina u godini u kojoj konkurišu i koji nemaju prethodno objavljenu knjigu. Rukopis koji se šalje na konkurs mora biti originalno autorsko delo na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, do sada neobjavljeno ni u celosti, niti u delovima.

Rukopis u pet primeraka i kratka biografija autora šalju se (ili dostavljaju lično) na adresu: Matica srpska, za ediciju “Prva knjiga”, Matice srpske 1, 21000 Novi Sad. Rukopisi koji konkurišu za Ediciju “Prva knjiga” primaju se do 15. maja 2022. godine. Autor uz rukopis treba da dostavi Autorsku izjavu koju može preuzeti na sajtu Matice srpske. Rukopisi koji su dostavljeni bez Autorske izjave neće biti uzimani u razmatranje.

Odluka Uredništva objavljuje se na sajtu Matice srpske najkasnije do kraja jula. Sve dodatne informacije možete dobiti od stručnog saradnika Odeljenja za književnost i jezik putem mejl adrese milena.kulic@maticasrpska.org.rs.

Podsetimo, mnogi autori edicije „Prva knjiga“ danas čine bitan deo naše savremene književnosti, kao na primer: Dobrica Erić, Mirjana Stefanović, Judita Šalgo, Milutin Petrović, Gvozden Eror, Miro Vuksanović, Vladimir Kopicl, Radmila Gikić, Dragan Velikić, Novica Milić, Ljubica Arsić, Mihajlo Pantić, Jovan Delić, Jovan Popov, Vojislav Karanović, Zoran Đerić, Dubravka Đurić, Veselin Marković, Vladimir Tasić, Borivoje Adašević i drugi.

blic.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments