Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Ekscesivno ispijanje alkohola i adolescenti 2022”. Škole koje su učestvuju u projektu su:

OŠ‚‚Veljko Petrović‚ OŠ‚‚Sveti Sava”‚ Saobraćajna škola ‚‚Pinki”, Tehnička škola ‚‚Mileva Marić Ajnštajn‚‚ i Gimnazija ‚‚Jovan Jovanović Zmaj‚‚

Adolescencija je razdoblje eksperimentisanja i oblikovanja identiteta. Deo ovog razvojnog procesa uključuje traženje novih senzacija i preuzimanje rizika. Osnovni provod adolescenata je ispijanje velikih količina alkoholnih pića. Pijenje se uglavnom odvija u grupama, te je često u vezi sa nekom drugom društvenom aktivnošću, kao što su izlasci, žurke, proslave rođendana…

Alkohol narušava zdravlje adolescenta i sprečava njegov normalan fizički i psihički razvoj. Rano nastaju organski poremećaji i vegetativne smetnje. Upotreba alkohola među adolescentima može imati ozbiljne posledice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Među njima su:

  1. Slab uspeh u školi-gube efikasnost u učenju.
  2. Anti-socijalno ponašanje-prekomernom upotrebom alkohola se umanjuje kritičnost i zato ponašanje može da postane nepristojno, događaju se nedozvoljene radnje i krivčna dela.
  3. Alkohol, pušenje i konzumiranje droge-adolescenti koji piju i puše imaju veću verovatnoću da će početi uzimati drogu.
  4. Nezaštićeni seksualni odnosi-postoji veza između pijenja alkohola pre seksa i nekorišćenja kontracepcije. Ovo može dovesti do trudnoće i do povećanog rizika od neke polno prenosive infekcije.
  5. Trovanje alkoholom

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments