Foto: Grad Novi Sad
Na 4. Međunarodnom pozorišnom festivalu ”Sinerdži” publika će moći da pogleda sedam predstava teatara iz Nemačke, Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Festival traje 6. do. 12. decembra, a nastupiće i bend Kal Rok End Roma.

Festival je revijalnog karaktera, a učestvuju profesionalne pozorišne trupe koje delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlji u kojoj žive, stvaraju autentičan umetnički izraz.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na konferenciji za novinare u Novosadskom pozorištu, ističe da je ”Sinerdži” jedinstven pozorišni festival koji je deo aplikacije Grada Novog Sada na konkursu za tu titulu Evropske prestonice kulture.

– On suštinski predstavlja vrednosti za koje se mi zalažemo tradicionalno kao otvorena multinacionalna sredina, a koje i evropske kulturne politike stavljaju u prvi plan. Ne samo što promoviše različitost, on predstavlja smotru vrhunskih pozorišnih umetnika i kvalitetnih predstava. Njegova važnost je višedimenzionalna, jer predstavlja i centralnu tačku saradnje među pozorištima evropskih zemalja koja komuniciraju tokom cele godine i dogovaraju nastup na ”Sinerdži” festivalu. Grad Novi Sad tako vidi kulturu, da podstiče inovativnost, umrežavanje kulturnih institucija, organizacija i pojedinaca koji deluju u kulturi, i da bude stožer novih kulturnih formata i koncepcija – istakao je Rožić.

Prema rečima direktora Novosadskog pozorišta Valentina Vencela, ulaznice na Festival se neće naplaćivati, već će posetioci davati humanitarne donacije za SOŠO ”Milan Petrović”, a tokom Festivala biće upriličen i bazar proizvoda učenika te škole.

– Tematiku Festivala smo proširili na opštu problematiku ugroženosti društvenih grupa, nevezano samo za etničku i jezičku odrednicu. Šestog decembra Festival će otvoriti predstava ”Tigar” na mađarskom jeziku, pozorišta iz Rumunije. Oslanjajući se na ovaj komad, definisali smo i slogan ovogodišnjeg Festivala ”Stvarnost ili priviđenje” a videćemo da li ćemo na kraju staviti znak pitanja ili uskličnik – istakao je Valentin Vencel i zahvalio se Gradu Novom Sadu na podršci koju pruža Festivalu. On je najavio i sastanak Međunarodne asocijacije manjinskih teatara, čiji je cilj da umrežava manjinske teatre i umetnike iz različitih krajeva sveta.

– Projekat ”Sinerdži” je Panel nezavisnih eksperata ocenio kao jedan od najznačajnijih programa u kandidaturi Novog Sada za EPK,  jer promoviše multikulturalnost, interkulturalni dijalog i manjinsko stvaralaštvo kao neodvojivi deo identiteta. Manifestacija je centralni deo programskog luka ”Druga Evropa”  koji se bavi drugim i drugačijim izrazima i identitetima, i postavlja pitanje da li smo drugačiji ako smo drugi. Asocijacija manjisnkih teatara čiji je osnivač novosadsko pozorište je prvi korak ka dodatnoj održivosti Festivala kako bi u kontinuitetu dobijao sredstva iz evropskih fondova – istakao je predstavnik Fondacije ”Novi Sad EPK 2022” Lazar Jovanov.

Član organizacionog tima Festivala Tibor Devai skrenuo je pažnju na to da je veoma izazovno upriličiti ovakav događaj u promenljivoj epidemiološkoj situaciji i izrazio nadu da će Festival uprkos tome biti održan onako kako je i predvićeno.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments