Foto: Tanjug /Slobodan Miljević
Sednica kriznig štaba biće u četvrtak u 16 sati, saznaje Kurir, a na stolu će biti ukidanje kovid propusnica, a i karantina za kontakte zaraženih koji nemaju zeleni sertifikat.

Medicinski deo kriznog štaba u petak je imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić, a upravo je odlučeno da sednica bude u četvrtak u 16 sati.

Podsetimo, prof. dr Branislav Tiodorović, prvi je za Kurir prošle nedelje najavio mogućnost ukidanja karantina za kontakte i kovid popusnica koje važe od 20 sati.

– Za to sam da odmah ukinemo kovid propusnice jer se ionako ne poštuju, ako ćemo pošteno. I upravo zbog tog nepoštovanja se i postavlja pitanje treba li i dalje da postoje te propusnice, koje inače važe od 20 sati u ugostiteljskim objektima. A vrlo brzo ćemo da ukinemo karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a nemaju zeleni sertifikat odnosno nisu ni vakcinisani, ni preležali koronu nedavno – kaže za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović iz kriznog štaba.

Na naše pitanje da kada će krizni štab da zaseda i smanjuje restrikcije, odnosno ukida mere, prof. Tiodorović navodi da sednica još nije zakazana.

– Nema šta posebno da se ukida, kad se niko ničega ne pridržava. Pogledajte, koliko je ljudi bilo neki dan na stadionu – kaže prof. Tiodorović i dodaje:

– Karantin za kontakte treba ukinuti i da ostane samo izolacija za one koji se leče u kućnim uslovima. Sada je to sedam dana za razliku od ranijih 14 jer omikron dosta brzo prođe, pogotovu kod mlađih ljudi.

A na to da je Britanija ukinula izolaciju i za zaražene, prof. Tiodorović ističe da se Srbija, nažalost, ne može porediti s tom državom.

Kurtir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments